28 / 10 / 2024

Kiracılara kara haber! Uzmanından '2025' yılı için flaş uyarı geldi!

Kiracılara kara haber! Uzmanından '2025' yılı için flaş uyarı geldi!

Türkiye'de dar ve orta gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmak neredeyse imkansız hale gelirken, kira bedellerinin yaz aylarına kadar yüzde 50 oranında artması bekleniyor.





Sahibindencom ve BETAM işbirliğiyle hazırlanan ve sektör tarafından da merakla beklenen 2024 yılı Eylül raporuna göre, satılık konut fiyatları mega kent İstanbul'da yüzde 20,8, başkent Ankara'da yüzde 22,4, İzmir'de yüzde 26,6 oranında artış gösterdi.  İzmir  Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün yaptığı açıklamada söz konusu bu fiyat artışlarının devam edeceğini ve 2025 yılının ilk yarısında yüzde 50'ye varan artışlar olabileceğini söyledi.
Rıdvan Akgün konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi:

-İzmir'de kira bedellerindeki artışların yüksek olmasının temelinde… Artık konut üretimi yapamıyor müteahhitler var.

-İnşaat firmalarının pek çoğu neredeyse iflas etti. Konsorsiyum kuruyorlar. Yine dağılıyorlar. Maliyetler oldukça yüksek.

-İmalat olmadığı zaman piyasadaki mevcut arzlarla bir artış oluyor fiyatlarda. Tabi durum bu şekilde fakat Türkiye'de bir mülteci gerçeği var. İzmir de bundan yüksek bir şekilde payını aldı. 12 ay çalışabilir nitelikte olan bir bölgede de olduğu için…

Kiracılara kara haber! Uzmanından 2025 yılı için flaş uyarı geldi!

-Geçmişte mega kent İstanbul olurdu. Şimdi İzmir’e oluyor. İnsanlar iş gücü istiyor. Kira bedelleri arttı. İnsanlar çaresiz, barınma sorunu da var. Bunu çözmek için de neredeyse artık çadır bile kuracaklar.

-Yüzde 20’lik artış çok mütevazı bir artış aslında. Çünkü enflasyonist gerçeklere göre oranlar giderek artmakta. En çok haziran, temmuz, ağustos, eylül aylarında kira bedelleri yükselir. Ama boş konut olunca, insanlar boş güncel fiyatlara talep ediyor.

-Yılbaşına kadar piyasalarda kiralık konut fiyatlarının arz talep dengesizliği nedeniyle yüzde 10-15 artış kaydedeceğine inanıyorum.

-2025 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın enflasyon hesaplamalarına göre bir sonraki yaz ayına kadar kira bedellerinin  en az yüzde 50 artabileceğini belirtebilirim.

Kiracılara kara haber! Uzmanından 2025 yılı için flaş uyarı geldi!

 

 

KARAVAN DETAYI DİKKAT ÇEKİYOR


Yüksek kira bedelleri sebebiyle vatandaşların alternatif barınma yöntemlerine yöneldiğine değinen Akgün, şunları söyledi:

-Burada en küçük kira fiyatları 15-20 bin Türk Lirası’ndan başlar. O da metropol alan dışında çevre mahalle ve ilçelerde olur.

-Bir de yapı stoklarına baktığımızda eski yapıların bakımsız konutların kira fiyatlarının düşük olduğunu görüyoruz.

-Yeni inşa edilen binalar, eski daire fiyatlarına göre neredeyse iki misli daha yüksek bedellerle kiraya veriliyor. Kategorize edersek imkan olmayan vatandaşlar artık şehir merkezinde değil, kentin dışına kaçmaya başlıyorlar.

-Çünkü kiraları ödeyebilecek bir gelire sahip değiller. Orta segmentte olan vatandaşlar 25-35 bin Türk Liraı’na kadar ödeme yapabiliyor.

-Metropolde kalıyor. Fakat bazen çok özel, havuzlu ve çok güzel, bakımlı, güvenlikli sitelerde ayda 150 bin Türk Lirası kira fiyatı ödeyen insanlar İzmir'de maalesef oldukça fazla var. Yani kategorize edersek zenginler ve fakirler.

-Orta direk ortada yok. Söz konusu bu artışlarla beraber kira bedellerinde şu anda ortalama 20 bin ila 40 bin Türk Lirası arasında. Ortalama mütevazı kira bedelleri bunlar. 20 binin altında kiralık konut bulamazsın İzmir metropolünde.

Mega kent İstanbul'da baksak daha yüksek rakamlar söyleyebiliriz. Başkent Ankara'ya baktığımız zaman da başkent Ankara'da da rakamlar çok yüksek. Çünkü mültecilerin olması, açık ve net talebi oldukça fazla ön plana aldığından dolayı, insanlar barınabilecekleri yer bulamıyor. Bulsa da ona bütçesi yetmiyor. Eğer dikkat ederseniz son senelerde millet böyle bir karış toprağım olsun deyip gidiyorlar, kooperatiflerden parsel ayarlıyorlar, içine konteyner koyuyorlar. Karavanda yaşayan insan sayısı çok fazla olmaya başladı. Bunların hepsi çaresizlik.”

Kira arayanlar için de kış aylarını işaret eden Rıdvan Akgün, “Kiraya çıkmak için aslında en doğru zaman kış ayıdır. Çünkü kış aylarında çok fazla hareket olmadığı için bir arz oluşumu, stok olabilir. Ve fiyat dengesi oturabilir. Fakat özellikle Nisan ayından sonra, mayıs, haziran dediğimiz zaman burada yüzde 20-30 zaten artıyor. Ağustos ayına Eylül ayına geldiği zaman yeniden yüzde 20-30 oluyor. Vatandaşların eğer kiraya çıkacaksa hemen çıkmasını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Belediyelerden Konya ve Yalova’da satılık iş yeri ve arsalar! Bu şehirlerde imarlı arsa fırsatını kaçırmayın!

Luxera Nevbahar Life'ta yüzde 30 peşin, 36 ay vade farksız ödeme fırsatı!

TOKİ'den 131 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa almak için son 6 gün!  TOKİ  35 şehir için müjdeyi duyurdu!


Geri Dön