28 / 06 / 2024

Kiracılara kötü haber! 1 Temmuz’dan sonra kira fiyatları artabilir!

Kiracılara kötü haber! 1 Temmuz’dan sonra kira fiyatları artabilir!

Emlak sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren ATEM Başkanı Hakan Akçam 1 Temmuz’dan sonra kira artışındaki yüzde 25 sınırının kalkma ihtimalinin olduğuna dikkat çekerek konut açığını kapatmak için yapılması gerekenlere değindi.



1 Temmuz’dan sonra kira artış oranlarındaki yüzde 25 sınırının kalkma ihtimalinin olduğunu ifade eden Akçam, bu tarihten sonra kira fiyatlarında artışın meydana geleceğini söyledi. Akçam, sorunun çözümü için ise kentsel dönüşümün hızlandırılmasını işaret etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNE AĞIRLIK VERİLMELİ

Kira artış oranına konulan yüzde 25 sınırın 1 Temmuz 2024’te sona erebileceğini ifade eden Akçam, “Buna paralel olarak yaz mevsiminin başlaması ile sadece Ankara’da değil Türkiye’nin her yerinde (başta büyükşehirler olmak üzere) kira fiyatlarının yükselebileceğini öngörüyoruz. Bu durum birçok anlamda hem kirada oturmak zorunda kalan vatandaşlarımızı zorlayacak hem de ev sahiplerini... Beraberinde de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan sorunlardan dolayı bu konuyla alakalı mahkemelerde de yığılma meydana gelecek” dedi.

Türkiye’de konut açığının bitmediğini ve meselenin de buradan başladığını belirten Akçam, “Konut açığını kapatmak için yapılması gerekenler var. Öncelikle kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli. Geçtiğimiz yılın sonuna doğru kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olan kat maliklerinin uzlaşması konusunda 3’te 2 zorunluluğunun kaldırılması konuşuldu.

Biz o dönem getirilecek olan düzenlemenin büyükşehirlerde olduğu gibi yurt genelinde kentsel dönüşümü hızlandıracağını söylemiştik. Çünkü kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmesiyle konut açığının giderileceğini ve yüksek kira sorununun çözülebileceğini düşünüyoruz. Bunun için de kentsel dönüşümün önündeki bütün engellerin kaldırılmasından yanayız.

Adil ve doğru olan neyse onun bir an önce yapılması taraftarıyız. Bunun yanı sıra çimento ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatların kontrol altına alınmalı, insanların sınırsız konut sahibi olmalarının önüne geçilmeli, ikinci el konutlara uygun kredilerle insanların ulaşabilmesi sağlanmalı, kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılmasına bir an önce başlanmalı, sözleşmeler çok ivedi hayata geçirilmelidir. Bahsettiğim konular için önlemler alınırsa sorunlar çözülebilir.” dedi.

Kiracılara kötü haber! 1 Temmuz’dan sonra kira fiyatları artabilir!

KAÇAK EMLAKÇLARA DUR DENMELİ!

Kaçak emlakçılar konusuna da değinen ve emlak danışmanlarının kaçak emlakçılardan dolayı bir hayli mustarip olduğunu ifade eden Akçam, “Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki yetki belgesi olmayanlara kaçak emlakçı denir. 2023 yılında ATEM olarak tespit ettiğimiz 16 kişi  Ankara  Ticaret İl Müdürlüğü’ne, 2 kişi çeşitli zabıta müdürlüklerine, 4 kişi Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğüne ve 99 kişi ise Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirildi. Bunların genel toplamı 169 kişidir. Ne yazık ki elle tutulur bir sonuç alamadık.

Bu konudan biz de meslek odası olarak çok mustaribiz. Kendilerini “Emlak Danışmanı” olarak tanıtan bu kişilerin bir kısmı da ne yazık ki, toplumda itibar gören kişilerdir. Bir an önce kaçak emlakçılık yapan vatandaşlara ciddi bir cezai müeyyide ve caydırıcı önlemler alınmalıdır. Kaçak olarak bu işi yapan her kim olursa olsun hiçbir zaman taviz verilmemeli ve üzerine gidilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ankaralılara da seslenen Akçam, “Ankaralı hemşehrilerimizi bu işi layığıyla yapan, bununla birlikte daha önemlisi kendi yaptığı işe önce kendisi saygı gösteren gayrimenkul danışmanları ile çalışmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

İLAN PORTALLARI YETKİ BELGESİ OLMAYAN KİŞİLERDEN GEÇİLMİYOR

Gündemlerindeki bir diğer konunun ise ilan portallarında yaşanan usulsüzlükler olduğuna vurgu yapan Akçam, “Bir an önce ilan portallarına çeki düzen verilmesi gerektiğine birçok kez dikkat çektik. İlan portallarında birçok ev ilanı kurallar yok sayılarak verilmekte, spekülatif fiyat artışlarına neden olunmakta ve tüm bunlar da beraberinde bilgi kirliliği getirmekte.

İlan portalları çoğu zaman hem piyasayı şişiriyor hem de satıcıyla alıcıyı doğru zeminde buluşturamıyor. Düzenleme yapılması için birçok yetkili ile görüşmeye devam ederken ilan portallarının temsilcileri ile de görüşmelerimiz devam ediyor” diyerek gelişmelere ilişkin bilgiler verdi.

Emlak Yetki Belgesi olmayanların emlak danışmanlığı yapması yasal değilken ilan portallarında yetki belgesiz emlak satışı yapan birçok kişi bulunduğunu ifade eden Akçam: “Bu hususu sektörde yer alan büyük ilan portallarından biriyle yapılan görüşmede ilan portalları içerisinde yetki belgesi olmayan tüm üyelerin üyelikten çıkartılması gerektiğini de ilettik.

Yaptığımız görüşmeler neticesinde tam anlamıyla sonuç alabilmiş değiliz. Ticaret Bakanlığının bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Biz de ikili görüşmelerimizden sonuç alamadığımız takdirde özellikle yetki belgesi olmayan kişilerin ilan portallarında cirit atmaya devam etmesi ile hukuki süreci başlatacağız.” dedi.

Ev sahibi ve kiracı kavgasında düğüm: İki taraf da mağdur! Ev sahipleri mi, kiracılar mı haklı?

Ev sahibine borcu olan yabancı uyruklu kiracı firar etti! 

 


Geri Dön