Kira

Kiracılara müjde! Ağustos ayında kira zam oranı yüzdesi değişiyor! Kira bedelleri düşüyor mu?

Kira zammı ile ilgili olarak her ay ayrı bir oran uygulanacak. Peki kira zammında yeni oran yüzde kaç olarak belirlenecek? Ağustos ayında kiralar ne kadar olacak?

Kira zammında yeni bir döneme geçiş 1 Temmuz itibariyle yapılmıştı. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması bu tarih itibariyle sona ermişti. Böylece kira zammı belirlenirken eski sisteme geçiş yapıldı. Bu çerçevede de Temmuz 2024 döneminde yapılan kira zamlarında yeni sistem uygulanmış ve bu yeni sistem ile kira artış oranı belirlenmişti. Şimdi ise kira bedellerinin her ay değişmesi bekleniyor. Peki kira bedelleri değişecek mi? Kiralar neye göre belirlenecek?

KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANIR?

Uşak Gündem'de yer alan habere göre; kira zammının hesaplanması enflasyon rakamları üzerinden yapılmakta. Bunun için de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri kullanılıyor. Ev sahipleri kiraya yapabilecekleri zammın en üst oranını son 12 aylık TÜFE oranı olarak uygulayabiliyor.

Bu oran Temmuz 2024 dönemi için yüzde 65 olarak hesaplanmıştı. Enflasyon oranları ne yönde değişirse kira zammı oranları da o yönde düşebiliyor veya artabiliyor.


YENİ KİRA ARTIŞ ORANI NASIL OLACAK?

Ağustos 2024 döneminde kira artış oranının yüzde kaç olacağı şu anda netleşmedi. Bunun için TÜİK’in Temmuz 2024 döneminin enflasyon oranlarını açıklaması gerekiyor. Ancak beklentiler ve baz etkisi üzerinden yapılan hesaplamalara göre Ağustos 2024 döneminde kira zammı oranının yüzde 65’ten daha düşük olacağı tahmin ediliyor.


EV SAHİBİ KİRA ARTIŞ ORANINI GEÇEBİLİR Mİ

Ev sahibi kiraya zam yaparken yasal olarak kira artış oranının üzerine çıkması mümkün değil. Ancak bunun için açık bir kapı bulunuyor. Yapılacak olan kira zammının kira artış oranının üzerinde olabilmesi için kiracının buna onay vermesi gerekiyor.

Kira artış oranı yüzde 60 ise ve ev sahibi kiraya yüzde 100 oranında zam yapmak istiyor ise bu zammı kiracı kabul etmedikçe yüzde 100 zam oranı kesinlikle uygulanamaz.

Kiracı eğer bu zam oranına itiraz etmez ve kabul eder ise bunu da engelleyecek olan yasal bir engel bulunmuyor.

2 yıldır devletin harç ve vergileri yüzde 529, kiralar yüzde 56,25 arttı! Avukattan kira sorunlarına çözüm önerisi!