Kiracılara müjde! Fahiş kira fiyatlarına 6 aşamalı çözüm!
Fahiş kira fiyatlarına karşı başlatılan çalışmanın çerçevesi ortaya çıktı. Kira zamlarını sınırlamak amacıyla kapsamlı düzenleme gelecek. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılacak düzenleme ile beraber fahiş kira zammı yapan konut sahiplerine hapis ve para cezası verilecek
Büyükşehirler öncelikli olarak üzere kiraların çok yüksek olduğu kentlerde memura il ve ilçe bazında kira desteği ödenecek. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılacak düzenleme ile beraber fahiş kira zammı yapan konut sahiplerine hapis ve para cezası verilecek.
Evlerin yaşı, büyüklüğü, niteliğine göre bölge ederi belirlenecek. Devam eden kiracı ev sahibi problemleri yüzünden 1 Eylül tarihi itibarıyla zorunlu arabuluculuk uygulaması başlayacak.
SORUNLARIN BAŞINDA GELİYOR
Başta büyükşehirlerde olmak üzere vatandaşların en çok dile getirdiği problemlerin başında yüksek kiralar geliyor. Bu yüzden, fahiş kiraların yurttaşlar üzerindeki olumsuz etkilerini giderecek politikalara hız kazandırılacak.
Kira harcamalarının azaltılması amacıyla Çevre, Adalet ve son olarak Ticaret bakanlıkları ve ilgili kurumlar çok taraflı bir çalışma gerçekleştiriyor. Evlerde kira artış oranlarına konulan yüzde 25 oranındaki sınır uygulaması 11 Haziran 2002-1 Temmuz 2023 tarihlerinde güncellenen kira dönemlerini içeriyor. Fahiş kira zammı yapan konut sahiplerine de hapis ve para cezası verilecek.
MEMURA KİRA DESTEĞİ VERİLECEK
Bunun yanı sıra, büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı ödenecek. Söz konusu destekten kamuda çalışan kadrolu, se ee özleşmeli memur ve kamu işçilerinin faydalanması öngörüe ee lüyor.
Ortalama kiralar ve ikamet edilen bölgedeki diğer rakamlar değerlendirilerek geçinme endeksi oluşturulacak. İstanbul, An ee eekara ve İzmir başta ol e e mak üzere kira ücretleri değerlendirilerek harcamaları düşürecek. Hayatı kolaylaştıracak tutarlar belirlenecek.
İşte detaylar...
1 YIL DAHA UZATILACAK
Ev kiralarını yüzde 25'le sınırlayan yasanını süresi 1 Temmuz tarihinde sona erecek. 2022 yılının haziran ayında getirilen bu uygulamanın bir sene daha uzatılması bekleniyor. Bu tarihe kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25' oranındaki sınır uygulanmak zorunda olup düzenleme beş seneyi geçen sözleşmeleri ise kapsamıyor.
1 Temmuz tarihi öncesi ya da sonrası 5’nci senesini tamamlayan ev sahibi kiracıyla anlaşamazsa kira tespit davası açma hakkına imkânı bulunuyor. 5 senenin altında olan kira sözleşmeleri yönünde ise kira tespit davası açılamıyor.
KORUMA YASASI ÇIKACAK
Kira artışına yasal fren düzenlemesi Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların destekleriyle beraber yürütülüyor. Kira artışları için gerçekleştirilecek yasal düzenleme ile beraber "hapis, adli para ya da para cezası" olmak üzere 3 alternatif masada. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği göz önünde bulundurularak bölge değerleri belirlenecek.
İşte detaylar...
ARABULUCU 1 EYLÜL'DEN İTİBAREN ZORUNLU
Devam eden kiracı ev sahibi problemleri yüzünden 1 Eylül tarihinden itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu oluyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tümü önce arabulucuya gitmek zorunda olup sonrasında ise dava açılabilecek.
SÖZLEŞMESİ 10 YILI GEÇENLER
Konut sahibi 10 senelik sürenin bitiminde belirli süreli kira sözleşmesi sona ermeden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak şartıyla kontrata son verebiliyor.
Sözleşme belirsiz süreliyle kiranın başlangıcından on sene sonra fesih bildirimiyle kontratı bitirebiliyor. Konut sahibinin bildirimine karşın evi boşaltmayan kiracılara yönelik tahliye davası açılabiliyor.
Milyonlarca emekliye müjde! Bütün emeklilere haziranda iki ödeme birden yapılacak!
Özgür Demirtaş’ın bu tahmini herkesi korkuttu: ‘Tekrar kesilecek!’
ŞOK’ta erkek bakım seti 600 TL’ye, seyahat ütüsü 350 TL’ye, robot süpürge 6900 TL’ye düştü!