22 / 11 / 2024
fuzul

Kiracılardan sosyal konut çağrısı! Uzmanlar uyarıyor, sosyal konut yapımına hız verilmeli...

Kiracılardan sosyal konut çağrısı! Uzmanlar uyarıyor, sosyal konut yapımına hız verilmeli...

1 Temmuz 2024 itibari ile kira zammında uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması sona erdiği açıklandı. Bu karar sonrasında kiracılar da zor durumda kalıyor. Uzmanlar, sorunun çözümü için sosyal konut yapımına hız verilmesi gerektiğini ifade etti.




Kira zammında yüzde 25 sınırın kalkması ile birlikte ev sahipleri lira bedellerini 12 aylık TÜFE oranına göre belirleme hakkına sahip oldu. Bu oran Temmuz 2024 için yüzde 65,07. Fakat, emlakçılardan gelen bilgilere göre, bazı bölgelerde kira bedellerinde bu oranın üzerinde artışlar yaşanmaktadır.

BÖLGESEL FARKLILIKLAR YAŞANIYOR

Kira artış oranları bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Ankara'da ortalama artışın yüzde 20 olduğu tahmin edilirken, İstanbul'da bu oran yüzde 50-60 civarında olabilmektedir.

Kiracılardan sosyal konut çağrısı! Uzmanlar uyarıyor, sosyal konut yapımına hız verilmeli...

SOSYAL KONUT HIZ KAZANMALI

Kira bedellerindeki artış, sosyal konut ihtiyacını da gözler önüne serdi. Sektör temsilcileri, bu sorunun çözümü için devletin sosyal konut yapımına hız vermesi gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet'in haberine göre,  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam , memur ve öğretmen atamaları ve yeni öğrenci gelişinin kira bedellerini artırmaya devam edeceğine dikkat çekerek sosyal konutun şart olduğunu kaydetti. Yapılan zamların asgari ücretli bir ailenin ödemesinin neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Akçam, çarenin TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitlerinin kiraya vermek üzere sosyal konut yapmaları olduğunu ifade etti.

Bu konu ile ilgili olarak, emlakçı Yasin Demirtaş da birçok vatandaşın zam alamadığını ama kira bedellerinin yüksek oranda artacağını ifade etti. Demirtaş "Seneye de enflasyon düşmeyecek gibi. Oran yüzde 50-60 olacak gibi" değerlendirmesini gerçekleştirdi.

KİRACILARIN HAKLARI NELER?

Buna göre, uzmanlar kiracıların da bu süreçte haklarını bilmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Kira artışı yapılabilmesi için yeni kira döneminin başlamış olması gerek. Ev sahibi, kira artışını yazılı olarak bildirmek ve zam oranını gerçekleştirmek zorunda. Kiracı zammı kabul etmezse yasal yollara başvurabilir.

Kirada yüzde 25 zam sınırı bitti! Mağdur olma sırası kiracıya geldi!

Konut açığı sorununa çözüm: İnşaat sektörünün öncüleri sosyal konut yapmalı!

Eski ve yeni kiracının ödediği kiralar gündeme oturdu! 5 katı fark! Eski kiracının ev sahibi olsanız ne hissedersiniz?

Ev sahipleri 1 Temmuz'da sahalara dönüyor: Kira tespit davaları bitmeyecek!

Geri Dön