27 / 04 / 2024

Kiracıları üzecek haber: Eylül ayında yüzde 30 zam kapıda!

Kiracıları üzecek haber: Eylül ayında yüzde 30 zam kapıda!

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev kiralarının eylül ayında yüzde 30 daha artacağını belirtti. Ayrıca Akgün ev sahiplerinin kiracı tercihlerinin değiştiğini söyledi. İşte detaylar...



İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün ev kiralarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Ev sahipleri, son dönemlerde kiracı tercihlerini bekar veya öğrencilerden yana kullanmaya başladı. Öğrencilerin genellikle kısa süreli ev kiraladığını aktaran Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin uzun süreli kiracı istemediğini söyleyerek “Eskiden bekara ev vermeyiz derlerdi. Piyasada daire çok fazlaydı. Uzun süre kalacak bir kiracı tercih edilirdi ancak artık Türkiye’deki kiralık daire arayışı arttı" dedi.

Kiracıları üzecek haber: Eylül ayında yüzde 30 zam kapıda!

Mülk sahiplerinin doğal olarak en kısa süre kalacak kiracı arayışına yöneldiğine dikkat çeken Akgün, eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekara ev vermediklerini anımsatarak, şimdilerde ise üniversitede son sınıf veya 3’üncü sınıf öğrencilerini tercih edildiğini belirterek, "‘Bekar olsun yarın evlenir gider’ diyorlar” diye konuştu.

Kiracıları üzecek haber: Eylül ayında yüzde 30 zam kapıda!

AKGÜN: “KİRALAR YÜZDE 30 ARTACAK”

Kiralık daire sayısının az olmasının fiyatları da yukarı çektiğini söyleyen Akgün, eylül ayında yüzde 30 daha artış beklediklerini ifade etti. Talebin artması ile ev sahiplerinin daha da seçici olduğuna dikkat çeken Akgün, "Bir ilan veriyorsunuz, 1000 kişi arıyor. Mülk sahipleri, tercihlerini tamamen değiştirdi "dedi.

Ev sahiplerinin kiracı tercihlerine ilişkin detay veren Akgün, Kiracının kiralama süresi kısa olacak, kefil bulacak, tahliye taahhütnamesi verecek, kira bedelinin 2-3 kat fazlası gelire sahip olacak gibi şartların arandığını aktardı.  

Kiracıları üzecek haber: Eylül ayında yüzde 30 zam kapıda!

Kiralardaki son iki seneyi değerlendiren Akgün, kiraların yüzde 600 arttığına dikkat çekerek, "Karşıyaka, Bornova, Güzelyalı gibi metropollerde en düşük kiralar 10 bin TL'den başlıyor. Bundan 2 sene önce aynı evler 1000 TL, 1500 TL'idi" diye kaydetti

Eylül ayında kiraların yüzde 30 artmasını beklediklerini ifade eden Akgün,  "Ev sahipleri de kendilerini korumaya almak için bir yıllığına kontrat yapıyor. Günümüzde ‘Oğlum, kızım evlenecek’ deyip, kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin sayısı da arttı" diye belirtti.

Kiracıları üzecek haber: Eylül ayında yüzde 30 zam kapıda!

2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenciler, barınma sorunu yaşadığını söyleyen Akgün, "Kahramanmaraş depreminden sonra yurtlar depremzedeler için ayrıldı. Öğrenciler de tiny house, bungalov tipi evlerde kalmak için arayışa geçtiler" diye aktardı.

Belediye bu ilde 4 iş yeri satacak! İhalesi 15 Ağustos'ta!

11 kentte 180 bin konut yükseliyor: Yıl sonu hedefi 319 bin adet konut!

SSK ve Bağkur emeklileri çok acil bakın! Emeklilere ek zam var mı? 


Geri Dön