Genel

Kiracıların masraflarına çözüm! İki kira bedeli yardım! İşte detaylar!

Kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklar son dönemin en çok konuşulan konularından biri de oldu. Eski kiracı ile yeni kiracıların ödedikleri kira bedelindeki fark enflasyon yüzünden artınca bir bedel konusu gündeme geldi.İki tarafın da hakları kanunlarla korunuyor bunun yanında kiracının, yardım alma ve masraflarının karşılanması hakkı da yer alıyor

Yüksek enflasyonla birlikte eski kiracı ile yeni kiracıların ödedikleri kira bedelindeki fark artınca bu konu, gündeme geldi. İki tarafın da hakları kanunlarla korunuyor bunun yanında kiracının, yardım alma ve masraflarının karşılanması hakkı da yer alıyor.

Bu koşullar altında kiracıların birçoğu bilmese de kira yardımı yapılıyor. İşte detaylar...

Kanunlara göre hem ev sahibinin hem de kiracıların pek çok hakkı bulunuyor. Kirada 10 yıl detayı, süreli yüzde 25'lik zam sınırı da bunlara bir örnektir. Aynı zamanda kiracıya yardım amaçlı ödemede yapılıyor. Üstelik iki kira bedeli ödeniyor.

KİRACI HAKLARI!

Arsa malikleri ya da bina sahipleri, kendi olanaklarıyla yeni bina yaptırabilir veya kat karşılığı bir müteahhitlik firması ile anlaşarak yeni bina yaptırabilirler. Bunun için riskli yapı raporu, depreme dayanıksız yapı olması durumunda, eski binanın yıkılıp yeniden yapılması söz konusudur. Bu binalarda kiracılar da kalıyorsa işin rengi değişiyor. Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu konuda çalışmalar yürütülüyor. Yani binada kiracının olması durumunda, kiracıya bazı haklar veriliyor.

KİRACIDAN EKSTRA PARA İSTENMEZ!

Yeniden bina yapılır ya da müteahhitle anlaşılırsa, kiracılar konutu taliye etmelidir. Kanun esaslarına göre, Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi yapılmışsa ve kiracı konuttan çıkmayı kabul etmiyor ise mal sahibinin dava hakkı bulunuyor. Kiracı verilen hak ise; yeni yapılacak binadan öncelik hakkıdır. Yıkılıp yeniden yapılan binada, iskan alındıktan hemen sonra ilk bir ay içinde kiracıya, oturmak isteyip istemediği sorulur, kiracı yeni binada oturmak isterse, öncelik ona aittir. Yeni binanın kirası, eski kira bedelinden yeni binanın özelliklerine göre belirlenir ve buna ek olarak da yeni daire için depozito, hava parası gibi ekstra tutarlar da alınmaz.

İKİ KİRA BEDELİ YARDIM!

Kentsel dönüşün Devlet tarafından yapılıyorsa, kiracıya veya ev sahibine kira yardımı ve taşınma masrafları ödenmektedir. Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak olan bina için de kira yardımı müteahhit tarafından yapılır. Taşıma için nakliye masraflarını da müteahhit karşılamak zorundadır. Riskli bina raporu alınan binalarda iki kira bedeli kira yardımı da bulunmaktadır.

AFAD’da çalışmak isteyenlere müjde! Lise mezunu personel alımı yapılacak! İşte AFAD personel alımı şartları!

Kaçak yapı para cezası ne kadar? Kaçak yapıya ruhsat alınır mı?

Trafik cezası, harç, pasaport MTV 1 Ocak’tan sonra eskisi gibi olmayacak! İşte 2023 tablosu!