Kiracıların sahip olduğu haklar nelerdir? Kiracılar hangi haklara sahiptir?
Kiracılar hangi haklara sahip olduğunu merak ediyor. Kimisi biliyor, kimisi de bilmiyor. İşte kiracıların sahip olduğu bazı hakların listesi!Ülkemizde pek çok kiracı bulunmaktadır
Kiracı, bir ev sahibi olmayan; bir bedel karşılığı kiralık malı alan taraf "kiracı" deniliyor. Ülkemizde pek çok kiracı bulunmaktadır. Bunların çoğu da haklarının ne olduğunu bilmiyor. Ancak kiracıların da bazı hakları bulunmaktadır. İşte onlardan bazıları şu şekildedir;
KİRACININ HAKLARI
- Kiracının kiraya konu olan malın kullanılmasının kendisine bırakılmasını isteme hakkı vardır.
- Kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma uygun bir durumda teslim alma hakkına sahiptir.
- Taşınmazın kira sözleşmesi boyunca, kiraya verildiği gibi kalmasının sağlanmasını kiraya verenden isteme hakkı
- Aksinin kararlaştırılmamış olması durumunda, kiraya verenin zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükleri yerine getirmesini talep etme hakkı
- Ayıbın ortadan kaldırılmasının isteme hakkı
- Sözleşme süresi dolmadan, haklı bir gerekçe de belirtmeden, sözleşme devam ettiği sürece kiralanan taşınmazdan çıkarılamaz.
- Kiraya verenin yazılı rızasının alınması ile kiralanan taşınmazı başkasına verme ya da alt kiraya verme hakkı bulunmaktadır.
- Kiralanan taşınmaza kiralandığı günden itibaren hiçbir zarar vermediği takdirde geri verilmesi durumunda depozitonun geri alınması hakkı vardır.
- Kullanımla ilgili olan yan giderlerin kiraya veren tarafından karşılanmasını isteme hakkı
- Geç ödenen kira bedeline ilişkin cezai koşul içeren bir anlaşmanın yapılmasına engel olma hakkı.
- Kiralananın kullanıma durumunun ortadan kalkması, önemli derece engellenmesi ve bunların verilen süre içerisinde giderilmemesi durumunda sözleşmeyi iptal etme hakkı vardır.
- Kira sözleşmesinde kiracının mağdur olacağı şekilde düzenlenme yasağı.
KİRA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN HAKLAR DAVALAR NEREDE GÖRÜLÜR?
Kira sözleşmesinden kaynaklanan davalar vardır. Sözleşme ile her türlü tahliye davası, kira bedelinin tespiti ya da diğer tespit davaları, sözleşmeden doğan tazminat, sözleşmenin feshinden kaynaklı davalar veya alacak davaları ile kiracı haklarından doğan davalar görevli mahkeme sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Kira sözleşmesinden kaynaklanan davalarda da yetkili mahkeme, kiracı haklarına sahip olan kiracının yerleşim yeri mahkemesi ve kira sözleşmesinin yerine getirildiği yer mahkemeleridir.
Benzin fiyatları ne kadar oldu? 24 Haziran güncel akaryakıt fiyatları!
Emekli maaşı taşıma işlemi nasıl yapılır? Banka değişikliğinde promosyon ne kadar?
Konut kredisine BDDK’dan yeni ölçüt! A sınıfı eve ne kadar kredi çıkar?