Genel

Kiracıların ve ev sahiplerin dikkatine! Evden çıkmayan kiracı nasıl çıkarılır?

Kiracılar ve ev sahipleri iyi geçinebildiği, aksi de olabilir. Bu durumda ev sahipleri, “Evden çıkmayan kiracı nasıl çıkarılır?” sorusuna yanıt aramaya başlıyor. İşte merak edilen detaylar!347 gereği, kiranın başlangıcından on sene geçtikten sonra, genel hükümlere göre iptal etme bildirimi ile sözleşmeyi bitirir

KİRACI KAÇ YIL ÇIKARILAMAZ?

Kiraya veren kişi yani mülk sahibi TBK md.347 gereği, kiranın başlangıcından on sene geçtikten sonra, genel hükümlere göre iptal etme bildirimi ile sözleşmeyi bitirir. Kiraya verenin, kiracıyı ev ya da iş yerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık sürenin geçmesi gerekmektedir.

FAZLA ZAM YAPAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Kiracılar kira sözleşmelerinde yazan süre bitmeden evden çıkmalarına dair baskıda bulunan ya da haksız oranda zam yapan ev maliklerini 189'u arayabilir. Bununla birlikte CİMER ya da e-Devlet Kapısı üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilir.

Peki “Evden çıkmayan kiracı nasıl çıkarılır?” İşte bu ve diğer soruların araştırılan yanıtları…

EVDEN ÇIKMAYAN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Kiracının verdiği taahhüdün yani sözleşmede belirtilene göre hareket edilmelidir. Bu taahhüdün de yazılı olması gereklidir. Kiracı, taahhüde karşı konuttan çıkmazsa kiraya veren icraya başvurup ya da dava açıp, bu yola başvurarak konuttan çıkarım sağlanabilir. Boşaltmaya dair de tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içinde açılmış olmalıdır.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTERSE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Bu sorunun yanıtı şu şekildedir; Ev sahibi kira sözleşmesinin bitimine dayanıp, kiracıyı tahliye edemez.

EV SAHİBİ KİRACIYI ZORLA EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Konut sahibi eğer konutu satar ya da kendisinin, yakınının ihtiyacı söz konusu olduğunda kiracıyı çıkarmak istediğinde bir sorun meydana gelirse, bunu ihtarnameler ile bildirmesi gerekmektedir. Bu şekilde de yani böyle durumlarda kiracıya 6 ay süre verilmesi gerekir.

EV SAHİBİ EVİ SATARSA NE OLUR?

Konutun satılması ile yeni ev malikinin kiracının evi tahliye etmesini isteme hakkı vardır. Bu bilgilere göre yeni ev maliki, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekip, evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahiptir. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olmak kaydıyla kiracının maksimum 6 ay gibi bir süre içinde evi tahliye etmesi, boşaltması beklenir.