Kiracılı ev satın alanlar ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi bu şekilde ilerleyecek!
Oturduğu evi satılan kiracı ve yeni ev sahibi arasındaki kira sözleşmesi detayları merak ediliyor. Peki yeni malik ve kiracı arasındaki hukuki durum nasıl ilerler? Kira sözleşmesi nasıl yapılır? İşte detaylar...
Uzman Arabulucu Avukat Ege Demiralp, Ekonomim Gazetesinde yeni malik ve kiracı arasındaki hukuki durumu kaleme aldı. Borçlar Hukuku’nda, sözleşme yapma hürriyeti kural olmakla birlikte, bunun da bazı istisnalarının olduğuna dikkat çeken Demiralp, "Kanun koyucu bazı durumlarda sözleşme yapma zorunluluğu öngörmüş olabilir. Bu gibi durumlarda sözleşme yapılmazsa işlem hukuki sonuç oluşturmaz" ifadelerini kullandı.
"Gayrimenkul, kiralayan malik tarafından, kiracıyla aralarındaki kira sözleşmesinin devamı esnasında bir üçüncü kişiye devredildiğinde, devir alan bu üçüncü kişi/ yeni malik, kira sözleşmesinin tarafı olur" diyen Ege Demiralp, "Anılan düzenlemenin kiracının önceki malik ile aralarındaki kira sözleşmesinden ortaya çıkan hakkını yeni malike karşı da ileri sürebilmesini sağlamak kiracıyı yeni malik karşısında korumaktır. Bu durumda, kiralayan (önceki malik) ve kiracı arasındaki kira sözleşmesi, oluşturduğu tüm hak ve borçlar ile birlikte yasa gereği, aynı şekilde yeni malike geçer" bilgilerini verdi.
Uzman Arabulucu Avukat Ege Demiralp, bu durumda yeni malik ile kiracı arasında önceden var olan sözleşmenin geçerli olacağına ve devam edeceğine dikkat çekti.
Gayrimenkulü, kiracı ile var olan kira sözleşmesini bilerek satın alan yeni malik ve kiracı arasında sözleşmenin kendiliğinden kurulacağını aktaran Demiralp, şu ifadeleri kullandı:
"Sözleşmenin sürmesini istemeyen kiracı, taşınmazı tahliye edebilir. Aksi takdirde eski sözleşmeyle bağlı olmayı sürdürür. Yeni malik açısından da eğer kiracılı taşınmazın mülkiyetini devralmak istiyorsa sözleşmeye taraf olmak yönünde de zımnî bir kabulünün olduğu varsayılır."
Borçlar Kanunu; sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir nedenle el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur diyor. Bu sebeple, kiracının kira ilişkisini sürdürmek için herhangi bir bildirimde bulunmasına gerek kalmıyor.
Avukat Ege Demiralp, Kiralayanın Borçlar Kanunu’na göre ihtiyaç nedeniyle kiracıya karşı tahliye davası açabilme hakkının olduğuna dikkat çekti ve söz konusu yazısını şu şekilde tamamladı:
"Türk Medeni Kanunu’nun 1009. maddesinin 2. fıkrasına göre ise, kira sözleşmesi “Şerh verilmekle o taşınmaz üzerinde sonradan kazanılan hakların sahiplerine karşı ileri sürülebilir” denmektedir. Aynı esasın, binanın sağlığı ve güvenliği için zorunlu olan hâller dışında yeniden imar ve inşa sebebine dayalı olarak tahliye dâvası açamaması noktasında da geçerli olduğu belirtilmektedir. Görüldüğü gibi kira sözleşmesinin tapuya şerhi, konut ve işyeri kiralarında yeni malikin feshi ve olağanüstü sebeple feshin önüne geçmektedir."
Bakanlık açıkladı! 98,6 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi hesaplarda...
Hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Bu hafta borsa yüzde 6,83 birden düştü!
KİPTAŞ'a 138 milyon TL borçlanma yetkisi verildi! Meclis'ten 'Uygundur' görüşü çıktı!
Sarıyer Poligon Mahallesi’ndeki yurttaşlardan rezerv alan isyanı: 2 bin hane mağdur!