26 / 11 / 2024

Kiracılıkta 5 yıl krizi, ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Kiracılıkta 5 yıl krizi, ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında 5 yıl krizi adı verilen bir sorun patlak verdiği belirtiliyor. Bu süreçte, ev sahiplerinin mağdur olduğuna inanılan bu krize de bir çözüm aranmakta.




Ev sahipleri önemli yatırımlar yaparak satın almış oldukları evleri kiraya verdiklerinde bazı sorunlar ile karşılaşabiliyorlar. Buna göre, ev fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı ev sahipleri çok önemli birikimleri yeni konutlarına yatırıyorlar. Hatta bu evleri satın almak için çoğu zaman da borçlanmak gerekiyor. Evlerin kiraya verilmesi ile ise ev sahipleri bir anda hayallerinin suya düştüğünü görüyorlar ve yatırım yapmak için bir ev aldıklarına pişman oluyorlar.

KİRACILAR DAHA ŞANSLI

Türkiye’de uygulanan hukuk sitemi kapsamında kiracı dostu bir anlayış hakim oluyor. Ev sahiplerinin bazı hakları bulunsa da kanunlar kiracılara daha fazla hak veriyor. Bir ev sahibi evini kiraya verdikten 1 sene sonra kiracısını evden çıkarmak istediğinde ispat edilebilir haklı bir gerekçe ortaya koymak zorunda kalıyor. Kiracı ise kira sözleşmesini yasal süresinde bildirmek koşulu ile herhangi bir gerekçe bildirmeksizin istediği gibi sona erdirebiliyor. Bu da ev sahipleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor.

Kiracılıkta 5 yıl krizi, ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

5 YILDAN ÖNCE EV SAHİBİ İTİRAZ BİLE EDEMİYOR

Ev sahipleri yasalara göre hareket etmeleri durumunda kirada bulunan evlerin kiralarına en fazla yasal kira artış oranı kadar zam yapabiliyorlar. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; bu yıldan yıla uygulandığında 2,3 sene geçince güncel kira fiyatlarının çok gerisinde kalan bir kira ile karşılaşılmasına neden oluyor. Aynı koşullarda olan bir ev 20 bin TL’ye kiraya verilirken ev sahibi eski kiracısından 10.000 TL kira alabiliyor. Kiraya güncelleme yapmak istendiğinde ise 5 yıldan önce bir hak bulunmadığı kaydedildi.

Ev sahibi kirayı güncellemek isterse 5 senenin dolmasını beklemek durumunda kalıyor. Sonrasında ise mahkemeye verirse mahkemenin takdir edeceği kira güncellemesini yaptırabiliyor. Bu da oldukça uzun bir hukuki süreci gerektiriyor. Mahkemeden karar çıktığında yeni kira bile güncelliğini yitirmiş oluyor. Bundan dolayı kiracılıkta 5 sene krizi yaşanıyor. Ev sahipleri kendilerine farklı bir hak verilmesini talep ediyorlar.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sular durulmuyor! Polis ve ev sahibi kira zammı sebebiyle mahkemelik oldu!

300 bin TL'si devlet destekli anahtar teslim ev fırsatı!

İlk kez ev alma yaşı 29'dan 35'e çıktı! Ev sahibi olmak isteyen Y ve Z kuşağında hayal kırıklığı!

Mağdur ev sahibinden yetkililere çağrı: TBK'yı düzenleyip, yavaş yargıyı hızlandırın! 


Geri Dön