Emlak Terimleri

Kiracının ev tahliye süresi!

Kiracı ile ev sahibi arasında olan anlaşmazsızlık sonucunda ev sahibi kiracıyı tahliye edebilir mi? Ev sahibinin kiracıya tahliye davası açması için neler gerekli? Ev sahibinin kiracıya tahliye davası ne kadar sürer? İşte, kiracının ev tahliye süresi!

Kiracının ev tahliye süresi!


Konut kiralayan kiracıların karşılaştıkları durumlar arasında "erken tahliye" yer alıyor. Gayrimenkul sahipleri bazı durumlarda evin erken tahliyesini isteyebiliyorlar. Peki, ev sahibi hangi durumlarda evin tahliyesini isteyebilir?


Kiracıya icra takibinin yapılması, ev sahibinin mesken ihtiyacının olması, kiraya konu olan evin el değiştirmesi, konutta zorunlu tadilat gibi durumlarda ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. Kira ilişkisine son vermek isteyen ev sahibinin, kiracısına ihtarname çekerek evi boşaltmasını istediğini bildirmesi gerekiyor. 


 Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye isteyebileceği gibi, gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında,gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında, ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. 


Kiracının ev tahliye süresi!

Bu hususta özen gösterilmesi gereken nokta taahhüt tarihinden 30 gün önce kiracıya ihtar çekilmiş olması gerekiyor. 


Kiracıyı tahliye etmenin en kısa yolu,  kiracı ile anlaşıp çıkmasını sağlamaktır. Eğer kiracı ile anlaşma sağlanamazsa dava süresi dava açılan şehrin mahkeme yoğunluğuna göre ortalama 1 sene sürebiliyor.


Kiracının evi erken tahliye etmesi!

Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com