Kiracının evden çıkma hakkı var mı?
Gayrimenkul kiralarında mal sahipleri ancak kanuni gerekçelerin doğması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kiracının evden çıkma hakkı var mı? Kiracı evden erken çıkabilir mi?
Kiracının evden çıkma hakkı var mı?
Taşınmaz mal kiralarında kiracı ve mal sahipleri kanundaki sınırlamalar ile birlikte tahliye bildiriminde bulunabiliyor.
Mal sahipleri ancak kanuni gerekçelerin doğması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kiracının evden çıkma hakkı var mı? Kiracı evden erken çıkabilir mi?
Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor.
Kiracının evden erken çıkması..
Kanunen kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder.
Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.
Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.
Kiracının kira borcunu ödemeden çıkması..
Kiracının kirayı ödemeden kaçması durumunda, herhangi bir iletişim adresinden kendisine ulaşmanız halinde icraya başvurabilirsiniz. İcra yolu ile ödenmeyen kira borçlarının tahsilini gerçekleştirebilirsiniz.
Ancak kiracının anahtarı emlakçıya bırakıp işleri bozulduğu için oturduğu yeri terk etmesi ceza kanunlarımıza göre suç sayılmıyor.
Tahliye taahhütnamesi varken kiracı çıkmazsa ne olur?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com