05 / 01 / 2025

Kiracının ödemediği aidatı kim öder?

Kiracının ödemediği aidatı kim öder?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında bazen sorunlar yaşanıyor ve anlaşmazlıklar ortaya, çıkabiliyor. Bu sorunlardan birisi de kiracıların ödemedikleri apartman aidatları ile ilgili.



Ev sahipleri ile kiracılar arasında bazen sorunlar yaşanıyor ve anlaşmazlıklar ortaya, çıkabiliyor. Bu sorunlardan birisi de kiracıların ödemedikleri apartman aidatları ile ilgili.     


Okurlarımızdan Rasim Bey göndermiş olduğu e-postasında şöyle diyor:

“Mehmet Bey, iki yıldır evimde oturan kiracım bir süre önce evi boşalttı. Ancak daha sonra apartman yöneticisi beni aradı ve ödenmemiş sekiz aylık aidat borcu olduğunu söyledi. Şimdi kiracıya da ulaşamıyorum. Kiracının ödemediği aidattan ben sorumlu olur muyum? Ne yapmalıyım?”

Apartman aidatları, Rasim Bey gibi kiracısı olan ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken hususların başında geliyor. Ev sahiplerinin ara sıra apartman yöneticisini arayarak aidatın yatıp yatmadığını kontrol etmelerinde fayda var. Aksi takdirde Rasim Bey gibi tatsız sürprizlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Öncelikle belirtelim ki Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kat maliki (ev sahibi) ile kiracı apartmana ilişkin genel giderler, avanslar ve gecikme tazminatından müşterek ve müteselsilen sorumlular. Yani ödenmemiş bir aidat borcu varsa bu borç hem ev sahibinden hem de kiracıdan istenebiliyor. Eğer apartman yönetimi kiracıya ulaşamıyorsa borcun tümünü ev sahibinden alabiliyor.


Ev sahibine haciz gelebilir

Ev sahibi, kiracısının aidatlarını ödeyip ödemediğini kontrol etmez, apartman yönetimi de aidatların ödenmediğini ev sahibine bildirmezse ve kiracı taşınıp giderse apartman yönetimi aidatları ev sahibinden ister. Ev sahibi de şayet aidat borcunu kabullenmez ve kiracının ödemesini isterse hacizle karşılaşabilir.

Böyle bir durumda haciz gelince de ev sahibinin birikmiş aidat borcunu ödemekten başka çaresi kalmıyor.

Ev sahiplerinin böyle ödenmemiş aidatlarla uğraşmaması için kiracıdan kapora almaları ve kiracı evi boşaltmadan önce yönetime aidat borcunu sormaları faydalı olacaktır.


Faiz de ödemek zorundasınız

Ev sahipleri, kiracılarının ödenmemiş aidat borçlarını öderken sadece borç aslı ile sorumlu olmuyorlar. Ayrıca geçmişe dönük olarak faiz de ödemek zorundalar.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, ödemede gecikilen günler için aylık yüzde 5 oranında gecikme tazminatı adında faiz ödenmesi gerekiyor.

Ancak burada ev sahiplerinin lehine olan bir uygulama var. Ev sahipleri söz konusu aidat borcunun ödenmediğinden ne zaman haberdar olmuşlarsa o tarihten itibaren faiz öderler. Örneğin; 2015 Ocak ayının aidat borcu kiracı tarafından ödenmemiş ve ev sahibi kiracı taşındıktan sonra 2015 Eylül ayında bu durumdan haberdar olmuşsa faiz Ocak ayından değil Eylül ayından itibaren hesaplanır.


Kira sözleşmesini dikkatli hazırlayın

Ev sahibi ile eski kiracısı arasında aidatlar konusunda problemler yaşanmışsa ve ev sahibi aidatları ödemişse bu tutarları eski kiracısından isteyebilir mi?

Burada kira sözleşmesinin içeriği çok önemli. Eğer kira sözleşmesinde açık şekilde, aidatlardan kira tutarı dışında kiracının sorumlu olduğu belirtilmişse ev sahibi ödediği aidatları kiracıdan isteyebilir. Eğer buna rağmen kiracı ödemiyorsa ev sahibi alacak davası açarak bu tutarları kiracıdan alabilir.

Bu sebeple ev sahiplerinin kira sözleşmelerini hazırlarken dikkatli olmaları ve yükümlülükleri açıkça belirtmeleri gerekli. Aynı durum aidatlar dışında su ve elektrik borçları için de geçerli.   


Meydan


Geri Dön