Kiracının ölümünde kira sözleşmesinin sürdürülmesi!
Kira sözleşmesi olağanüstü durumlarda feshedilebiliyor. Bu durumlara kiracının ölümü de dahil oluyor. Peki, kiracının ölümünde kira sözleşmesinin sürdürülmesi mümkün mü? Sözleşme nasıl sürdürülür?
Kiracının ölümünde kira sözleşmesinin sürdürülmesi!
Konut ve işyeri kiralamalarında taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.
Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlıyor.
Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.
Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.
Kiracının ölümü
Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler. Peki, kiracının ölümünde kira sözleşmesinin sürdürülmesi mümkün mü?
Kiracının ölümünde sözleşmenin sürdürülmesi
Borçlar Kanunu gereğince ölen kiracının ortakları veya bu ortakların aynı meslek ve sanatı yürüten mirasçıları ve ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları sürece, taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebilirler.
Temerrüt nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com