Kiracının sorumlulukları ve hakları!
Bir apartman dairesini kiralayan kiracıların apartmana, apartmandaki komşularına ve kiraladığı daireye karşı bazı hakları bulunduğu gibi, tüm bunlara karşı sorumlulukları da bulunuyor. İşte kiracının sorumlulukları ve hakları!
Kiracının sorumlulukları ve hakları!
Kiracının sorumluluk ve haklarını kiraladığı daireye olan sorumluluk ve hakları; apartmana olan sorumluluk ve hakları ve diğer apartman sakinlerine olan sorumluluk ve hakları olarak üçe ayırmak mümkün.
Yukarıda saydığımız tüm hak ve sorumluluklar, kar maliki ile yapılan kira sözleşmesi kapsamında belirtilebiliyor. Dairenin nasıl kullanılacağı, dairede yapılabilecek ve yapılamayacak şeyler; kat malikinin karşıladığı ve karşılamadığı giderler gibi hususlar ile ilgili maddeler imzalanacak kira sözleşmesinde yer alıyor.
Genel olarak kiracının sorumluluk ve haklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
* Daire sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur.
* Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.
* Kiraya konu olan evin demirbaş niteliği taşıyan bölümleri ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibi karşılıyor. Ancak, kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişikliklerden kiracı sorumlu oluyor.
* Kiracının apartman yönetiminde fazla bir sorumluluğu olmuyor. Apartman yöneticisi olabilmesi için, ev sahibinin kendisine vekaletname vermesi gerekiyor.
* Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahiptir.
* Kiracı, bekçi, kapıcı ve ortak kullanım kapsamında olan elektirk-su gibi giderler için alınan apartman aidatını ödemekle yükümlü oluyor.
Kiracı hakları!
Kiracı hakları kanunu!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com