Kiracının sözleşmesi yoksa ne olur?
Taşınmaz kiralamalarında, taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme şahit huzurunda imzalanabildiği gibi, noterde de yapılabiliyor. Peki, sözlü anlaşma olur mu? Kiracının sözleşmesi yoksa ne olur?
Kiracının sözleşmesi yoksa ne olur?
Taşınmaz kiralamalarında, taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme şahit huzurunda imzalanabildiği gibi, noterde de yapılabiliyor. Kira sözleşmesi ve tarafların hak ve sorumluluklarına Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor.
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Peki, taşınmaz kiralanmasına rağmen sözleşme imzalanmazsa ne olur? Kiracının sözleşmesi yoksa ne olur?
Kira sözleşmeleri sözlü bir şekilde de yapılabiliyor. Genellikle tanıdık ve akraba ilişkisi bulunan kimseler arasında bu şekilde anlaşma yapılıyor. Ancak akrabalık ilişkisi, kirada yaşanabilecek muhtemel problemlerin önüne geçemiyor.
Kiracının kira ödemesini aksatması, kirayı ödememesi gibi sorunlar gündeme gelebiliyor. Kiracının tahliyesi için ilk olarak kiracı olarak ispat edilmesi gerekiyor.
Sözleşmesiz kiracınızı çıkarabilmek için, söz konusu kira bedelini ve kira dönemini kanıtlayacak belgelerin edinilmesi gerekiyor. Paranın ödendiğine dair veya kiranın başladığına dair herhangi bir yere atılan bir imza ispat açısından önem taşıyor.
Gerekli kanıtların elde edilmesi ile sözleşmesiz kiracı için dava veya takip açılabiliyor. Kiracının "Ben kiracı değilim." diyerek itiraz etmesi halinde, fuzuli işgalden tahliye davası açılabiliyor.
Kiracı istediği zaman evi boşaltabilir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com