Kiracının tahliye davası nereye açılır?
Gayrimenkul sahibinin kiracısının tahliyesini isteyebilmesi için bazı haklı gerekçelerin söz konusu olması gerekiyor. Peki, kiracının tahliyesi için nasıl dava açılır? Kiracının tahliye davası nereye açılır?
Kiracının tahliye davası nereye açılır?
Taşınmazını kiraya veren mal sahipleri eğer, taşınmazı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa;
Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor ve evin tahliyesini isteyebiliyor.
Ayrıca 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren on yıllık kiracıların tahliyesi için sebep belirtilmesine gerek olmuyor. Tahliye için sadece üç ay önceden bildirim yapılması gerekiyor. Peki, kiracının tahliye davası nereye açılır?
Kiracının tahliye davası nereye açılır?
Kiracının tahliye edilmesi için dava, Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor. Dava sürecinde tarafların hakları Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor;
V - Hakimin müdahalesi:
Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine,
kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz.
Kat maliklerinden birinin yahut
onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder.
Tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.
Ev sahibi kirayı almadım derse ne olur?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com