Kiracının tahliyesi nasıl istenir?
Posta yazarı Tamer Heper, 'Kiracıma kira bedelini ödemediği için 30 gün süre vererek ihtarname gönderdim. Şimdi bana buna dayanarak tahliyeyi isteyemeyeceğim ancak 16 Haziran’dan sonrası için bunun yeniden ihtar keşidesi ile mümkün olabileceği söylendi. Bu doğru mu?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kiracıma kira bedelini ödemediği için 30 gün süre vererek ihtarname gönderdim. 30 gün içinde kiram ödenmedi ancak şimdi bana buna dayanarak tahliyeyi isteyemeyeceğim ancak 16 Haziran’dan sonrası için bunun yeniden ihtar keşidesi ile mümkün olabileceği söylendi. Bu doğru mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Kiracıma kira bedelini ödemediği için 30 gün süre vererek ihtarname gönderdim. 30 gün içinde kiram ödenmedi ancak şimdi bana buna dayanarak tahliyeyi isteyemeyeceğim ancak 16 Haziran’dan sonrası için bunun yeniden ihtar keşidesi ile mümkün olabileceği söylendi. Bu doğru mu? l A.K.
***
Kiracı-kiralayan ilişkilerinde hareketli günler yaşıyoruz. zira ekonomik nedenlerle problem yaşanan dönemlerde en çok etkilenen kesimlerden biri de kiracı-kiralayan kesimidir. Bu bilindiği için 30 Haziran 2020’ye kadar ödenmemiş İŞYERİ kiraları için sözleşmenin feshimecurun tahliyesi talebinde bulunulamayacağı kuralı getirildi. Yukarıda işyeri kelimesini özellikle büyük yazdım.
Çünkü bu kural sadece işyeri kiraları için getirildi, mesken kiraları için getirilmedi. Okuyucumun kira probleminin işyeri kirasında mı yoksa mesken kirasında mı yaşandığını bilmiyorum, çünki bahsetmemiş. Dolayısıyla şayet problem mesken kirasında ise her türlü hukuki girişim mümkün. Problem işyeri kirasında ise evet 30 Haziran’a kadar ödenmeyen işyeri kiraları için akdin feshi mecurun (kiralananının) tahliyesi talebinde bulunamayacak.
Bunun 16 Haziran’dan sonra mümkün olabileceği sözü doğru değil, zira bu kural 30 Haziran’a kadar olan kira bedelleri için. 16 Haziran ise şimdilik adliyelerin faaliyete geçme tarihidir, kira bedellerinin son ödeme tarihi değil. Buna göre okuyucum 30 Haziran’a kadar biriken kira alacağı için tahsil talebi ile takip yapabilir ama tahliyeyi isteyemez.
***
Doğrusu, bu tarihe kadar olan kira bedelleri için tahliyenin istenemeyeceği kararı bence eksik, bunun başka önlemlerle desteklenmesi gerekirdi. Zira bu tarihe kadar yani salgın döneminde kirasını ödeyemeyecek işyeri sahibinin tahliyesini isteyemeyeceğiz ama malına mülküne haciz tatbik edeceğiz, bu da ağır bir müeyyide. Bu benim görüşüm.
Ancak okuyucum 1 Temmuz’a kadar olan dönem için tahliye talep etmeden takibini sürdürebilecek yeni bir önlem getirilmezse 1 Temmuz’dan itibaren ödenmeyecek kiralar için hem takip yapacak hem de sözleşmenin feshini talep edebilecektir.