Kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi!
Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre, mal sahibinin haklı gerekçelerinin olması halinde kiracının tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi mümkün mü?
Kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi!
Mal sahibinin, taşınmazı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa;
Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor ve evin tahliyesini isteyebiliyor.
Bu hususlar ile birlikte sağlanmak istenen Borçlar Kanunu'na göre, mal sahibinin kiracının tahliyesi için haklı gerekçelerinin olması. Mal sahibinin haklı gerekçeleri olması halinde kiracı tahliye edilebiliyor. Peki, kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi mümkün mü?
Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, kiracı , kiraladığı gayrimenkulu başka bir kişiye kiralayamıyor, kullanma hakkını devredemiyor.
Sözleşme şartlarına karşı gelinerek, gayrimenkul kiracı tarafından üçüncü bir kişiye devredilmiş veya başka bir kişi kiracı olarak ortak alınmışsa, kiralayan buna dayanarak Tahliye Davası açabiliyor.
Fakat kiralayanın tahliye davası açmadan önce kiracıya ihtarname gönderip, sözleşmedeki durumun tekrar sağlanması için kiracıya belirli bir süre vermesi gerekiyor.
Sözleşme şarlarına aykırı şekilde sonradan gayrimenkule yerleşmiş olan kişiler için bu ihtarnameye gerek bulunmuyor. Bunlar hakkında her zaman Sulh Hukuk Mahkemesinde Tahliye Davası açılabiliyor.
Kira sözleşmesi ne zaman sona erer?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com