Kiracısıyla sorun yaşayan ev sahipleri hemen bakın: Bu şartlarda evinizi tahliye ettirebilirsiniz!
Ev sahipleri ile kiracılar arasında hem yüzde 25 sınırı hem de tahliye konularında anlaşmazlıklar yaşanıyor. Peki kiracıyı tahliye edebilmek için haklı sebepler neler? İşte Avukat Esat Özel'in o paylaşımı...
Geçtiğimiz yıllarda fahiş rakamlarda artan konut kiraları için hükümet tarafından yüzde 25 zam sınırı uygulaması hayata geçirilmişti. Fahiş rakamların önüne geçilmesi için uygulanan bu sınırlama, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların büyümesine neden oldu.
Binlerce ev sahibi 2 senedir yürürlükte olan yüzde 25 zam sınırı sebebiyle evlerinin gerçek kira bedellerini alamadıklarına, kiracıların bedavaya oturduklarına dikkat çekiyor. Kiracılar ise yüzde 25 zam sınırına uymayarak, fahiş zam isteyen ve bahanelerle tahliye talep eden ev sahiplerine tepki gösteriyor.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan başka bir sorun da tahliye konusu. Ev sahipleri çoğu zaman kiracılarının evden çıkmak için kendilerinden para istediğini ileri sürüyor.
Avukat Esat Özel, https://twitter.com/turk_avukat resmi X sosyal medya hesabından kiracıyı tahliye edebilmek için haklı sebepleri tek tek açıkladı.
Esat Özel'in söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Temerrüt (30 gün süre verildi, ödemedi)
- Tahliye Taahhüdü (kira sözleşmesi ile aynı günde alınırsa geçersizdir.)
- Bir Kira Döneminde 2 İhtar (İhtarlar sonrasında kirayı ödese dahî tahliye mümkündür)
- Edinim ve İhtiyaç Sebebiyle
- Sözleşmeye Esaslı Aykırılık (alt kiracı vs. hâllerde)
- 10 yıllık uzama süresinin sonunda
(1 senelik kira sözleşmesi yapıldı, kiracının, kiracılık ilişkisinin başladığı tarihten 12 sene sonra hiçbir gerekçe göstermeden tahliye davası yolu ile konuttan çıkartılabilir. Fakat ihtar şartı var)
- Kiracının veya eşinin aynı ilçede evinin olması
1. Kira sözleşmesinin yapılması sırasında tarihleri boş olarak alınan tahliye taahhüdünün sonradan tamamlanması, belgenin geçersizliğini gerektirmez.
2. Kiracı ve kiraya veren arasında ceza davaları olması hâlinde, kira ilişkisi çekilmez hâle geleceğinden tahliye kararı verilmelidir.
Ek Bilgi; İhtiyaç sebebine dayalı tahliye davasında ihtiyacın yargılama sırasında da devam etmesi gerekir
- Devamlılık arz etmeyen geçici ihtiyaç, tahliye nedeni yapılamaz.
- Tahliye taahhüdünün boş olarak (beyaza imza) verdiği ve üzerinin sonradan doldurulduğu iddiası dinlenmez, belgeyi imzalamakla, boş olan kısmın ne şekilde doldurulacağını peşinen kabul etmiş sayılır."
Peki ev sahipleri tahliye sebepleri ile ilgili neler söyledi? İşte Avukat Esat Özel'in o paylaşımına gelen yorumlar...
Bakan Yumaklı açıkladı! Çiftçiye 445 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak...