29 / 04 / 2024

Kiracıya depozito iadesi nasıl yapılır?

Kiracıya depozito iadesi nasıl yapılır?

Kiracıların ev kiralarken yaptığı depozito ödemesini geri alırken ev sahibinin ise faiz ödemesi yapması neticesinde yasal boyutu merak konusu. İşte merak edilen soru kiracı ev sahibinden depozito faizi alabilir mi?



Bir ev kiralayan kiracılar ev sahiplerine güvence bedeli adı altında depozito ödemesi yapıyorlar. Ev sahipleri bu ücreti alıp almamakta tamamen özgürdürler. Bazı ev sahipleri ise depozito talep ederken bazı ev sahipleri de böyle bir ödeme almak istemiyorlar. Fakat tamamen yasal olan depozito bedelinin kiracıya geri ödenmesi oldukça sıkıntılı olabiliyor.

EV SAHİBİ NE KADAR DEPOZİTO İSTEYEBİLİR?

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Depozito fiyatının ne kadar istenebileceği yasalarla kaydedilmiştir. Bir ev sahibi kiracısından en fazla üç kira ücreti miktarında depozito alabilirler. Bu tutarın üzerinde depozito tahsilatı yapılamıyor. Tahsil edilen bu depozito fiyatı da de kiracının eve zarar vermesi durumunda zararın bir kısmının veya tamamının karşılanmasında kullanılır. Öte yanda kiracının ödemiş olduğu bu depozito ev sahibinin bir gelir kalemi değildir. Aksine kiracıdan alınan emanettir. Kiracı eve zarar vermezse depozito iadesi geri verilir.

DEPOZİTOYA FAİZ İŞLER Mİ?

Ev sahibi evini kiraya verirken kiracıdan belli miktarda depozito almaktadır. Alınan bu depozitonun geri iadesinde faiz işletilip işletilemeyeceği merak ediliyor. Ev sahibi özellikle kiracısına evden çıkarken depozito iadesi yaparsa bunun herhangi bir şekilde faiz maliyeti yoktur. Fakat ev sahibi kiracısına depozito iadesi yaparken olması gereken zamanda ödeme yapmamışsa o zaman faiz ödemesi olacaktır.

Ev sahibi kiracısına evden çıkarken depozito iadesi yapmaktan imtina ediyorsa ve daha sonra kiracı bunu ev sahibinden tahsil ediyorsa o zaman faiz işletilmesi gerekmektedir. Faiz kiracının evden çıktığı günden itibaren başlatılacaktır ve ödeme yapılacağı zamana kadar yasal faiz şeklinde işletilecektir. Bu gecikme faizi tamamen yasaldır.

Kiracıya depozito iadesi nasıl yapılır?

EVDEN ÇIKARKEN VERİLEN DEPOZİTO NASIL HESAPLANIR?

Depozito miktarı aylık kira tutarınızın 3 katını geçmemelidir. Yani bin Türk Lirası'na bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla üç bin Türk Lirası, depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Ev sahibiyle anlaşmanız durumunda bu miktarı peşin olarak değil de, taksit taksit de verebilirsiniz.

İstanbul'da kiralar yüzde 701 arttı: Megakentten göç artıyor! İşte konut sorununun çözümü için 11 öneri...

İstanbul'da kiralar 20 bin lirayı geçti!


Geri Dön