Kiracıya tahliye için ne kadar süre verilir?
Kiracıyı evden tahliye etmek isteyen ev sahibinin kiracıya evden çıkması için belirli bir süre vermesi gerekiyor.Buna göre kiracıya tahliye için ne kadar süre verilir?
Kiracıya tahliye için ne kadar süre verilir?
Taşınmaz mal kiralamalarında, kira ilişkisine son vermek isteyen ev sahibinin, kiracısına ihtarname çekerek evi boşaltmasını istediğini bildirmesi gerekiyor.
Ev sahibi her istediği zaman, kiracısını evden çıkaramıyor.Borçlar Kanununa göre düzenlenen kira hukukuna göre, ev sahibinin kiracısını çıkarabilmesi için bazı haklı gerekçelerin olması gerekiyor.
Ev sahibinin kiracısını evden çıkarmak için sunabileceği haklı gerekçelerden bazıları şunlardır:
- İcra takibinin yapılması
- Söz konusu evin el değiştirmesi
- Gayrimenkul tadilatının gerekliliği
- İhtar durumu.
Bu tahliye nedenlerinden birinin söz konusu olması halinde, mal sahibi kiracısına tahliye ihtarnamesi gönderebiliyor.Dikkat edilmesi gereken husus, taahhüt tarihinden 30 gün önce kiracıya ihtar çekilmiş olması gerekiyor.
Ev sahibinin haklı gerekçelerle gönderdiği ihtarname örneği ise şu şekilde:
Kiracı tahliyesi ihtarname örneği..
İHTAR EDEN :.......
VEKİLLERİ :.......
KARŞI TARAF :.......
KONU :
....... kira bedeli ....... sının ödenmesi, ödenmediğinde tahliye ve alacak davası açacağımızın ihtarıdır.
AÇIKLAMALAR :
1-Yukarıda isminiz altında açık adresi yazılı bulunan müvekkilimize ait taşınmazda ....... tarihli sözlü kira mukavelesi gereği aylık ....... kira bedeli ile kiracı olarak oturmaktasınız.
2-Her ayın 1 ile 5 arasında Bankaya yatırmanız gereken ....... ....... kira bedelini bu güne kadar yatırmamış bulunmaktasınız.
3-....... ....... kira bedelini ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 (Otuz) gün içinde ödemeniz, ödemediğiniz taktirde Borçlar Kanunu 260 maddesi gereğince hakkınızda alacak ve tahliye davası açacağımızı yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza yükletileceğini ihtaren bildiririz.
İSTEM SONUCU :
İş bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren otuz gün içinde ....... ....... kira bedelini ödemeniz, ödemediğiniz taktirde hakkınızda temerrüt nedeniyle tahliye ve alacak davası açacağımızı ihtaren bildiririz.
İHTAR EDEN VEKİLİ
.......
SAYIN NOTER :
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir suretinin karşı tarafa tebliğini, tebliğ şerhi taşıyan bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin dairenizde saklanmasını saygılarımla talep ederim.
İHTAR EDEN VEKİLİ
.......
Apartmanda kiracı yönetici olabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com