Emlak Terimleri

Kiracıya verilen tahliye süresi ne kadar olmalı?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracılar bazı nedenlerden dolayı sözleşme süresi dolmadan veya dolduktan sonra tahliye edilebiliyor. Peki, kiracı tahliye davası nasıl açılır? Kiracıya verilen tahliye süresi ne kadar olmalı?

Kiracıya verilen tahliye süresi ne kadar olmalı?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracılar bazı nedenlerden dolayı sözleşme süresi dolmadan veya dolduktan sonra tahliye edilebiliyor. Ancak kiracı tahliyeleri mal sahibinin isteği doğrultusunda değil, kanunda belirtilen haklı gerekçelerin doğması halinde gerçekleşiyor.


Öyleki kimi zaman kiracılar mal sahibine tahliye taahhütnamesi verebiliyor. Mal sahibine verilen bu taahhüt ile kiracı yazılı olarak evin boşaltılacağı tarihi belirtmiş oluyor.


Taahhüt veren kiracının anlaşılan tarihte evi boşaltması gerekiyor. Ancak taahhüt verilmesine rağmen evin boşaltmaması halinde ev sahibi, kiracıdan evi tahliye etmesini isteme hakkına sahip oluyor. Bunun için kiracı tahliye davası açılabiliyor. 


Kiracı tahliye dava dilekçesi örneği:


……………………..… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE 


DAVACI                                :

VEKİLİ                                 :

DAVALI                                :


KONU                                   : Taahhüt nedeniyle tahliye talebinden ibarettir.


DAVANIN DEĞERİ            : … TL (Yıllık Kira Bedeli)



AÇIKLAMALAR                 :


1- Davalı, …/…/2013 tarihli kira sözleşmesi gereğince müvekkilin maliki olduğu … adresteki dairede …TL  aylık kira karşılığı oturmaktadır.


2- Kiracı davalı, kiralanan arasındaki sözleşmede 1 yıl sonra serbest idaresiyle tahliye taahhüdünde bulunmuştur. Bu taahhüde rağmen kiracı mecuru tahliye etmediğinden, ev sahibinin kirada bulunan oğlu dairede ouracağından bu davayı açmak zorunda kaldık.



HUKUKİ NEDENLER        : Türk Medeni Kanunu, HUMK ve diğer yasal nedenler.


HUKUKİ DELİLLER          : Tahliye Taahhütnamesi, emsal kira bedeli araştırmaları ve  diğer yasal deliller.


SONUÇ VE İSTEM             : Kiracının mecurdan tahliyesine, yargılama giderleri ile ücreti vekaletin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkil adına saygıyla arz ederim. …/…/2015


Kira borcunun ödenmemesi nedeniyle tahliye..

Kiracının kira bedelini ödememesi halimde noter vasıtasıyla kiracıya ihtar gönderiliyor. Bu ihtar ile kiracıya en az 30 gün süre verilerek söz konusu borçlarını ödemesi aksi takdirde sözleşmenin feshedileceği ihtar ediliyor. 


Verilen süreye rağmen kiracı kira borcunu ödemez ise  tahliye talepli dava açılır. Dava sonucunda verilen tahliye kararı icra dairesi vasıtasıyla sonuçlandırılıyor.



Kiracı ev sahibine dava açabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com