Kiracıyı çıkarmak için haklı sebepler nelerdir? Kiraya 100 de 100 zam yapılır mı?
Kiracının ve ev sahibinin kiralanan mülk üzerinde birtakım hakları vardır. Bu hakları bilmeyen her iki tarafta bazı hususlarda yanılgılara düşebilir. İşte bu noktada merak edilip sorulan sorular!Kiralara yapılan zam oranı bir önceki senenin kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksine yani bilinen bir diğer adı ile TÜFE'ye göre şekil alır
KİRAYA YILDA 2 KEZ ZAM YAPILIR MI?
Kiralık mülkler için yapılan aylık ödeme tutarının artışı senede bir kez olmak üzere gerçekleşir. Kiralara yapılan zam oranı bir önceki senenin kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksine yani bilinen bir diğer adı ile TÜFE'ye göre şekil alır. Mülkün aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz.
Peki “Kiracıyı çıkarmak için haklı sebepler nelerdir? Kiraya 100 de 100 zam yapılır mı?” İşte bu ve bu konuda merak edilen diğer sorular ve yanıtları…
KİRACIYI ÇIKARMAK İÇİN HAKLI SEBEPLER NELERDİR?
Kiracı çıkarmanın haklı sebepleri; ödenmeyen kira bedeli, tahliye taahhüdü, kiralayanın konut ve işyeri ihtiyacı, nedeniyle, taşınmazın tekrardan inşası, kira akdinin 10 yılı doldurması ve haklı sebeple 2 ihtar yapılmasıdır.
FAZLA KİRA İSTEYEN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?
Kiracılar, kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmalarına dair baskıcı olan ya da haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayabilir. Bunun yanında CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilirler.
KİRAYA 100D DE 100 ZAM YAPILIR MI?
Bilindiği üzere kiraların arttırılmaya oranı düzenlemeyle sabit hale getirildi. Düzenlemeye göre; 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25'ten fazla kira artışı yasal olarak yapılamayacak. Bu sınırlama ile konut kiralarının zam artış oranı yüzde 25'i geçmeyecek bir şekilde belirlenmiştir. Yüzde 25'i geçen sözleşmeler geçersiz kılınmıştır.
EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?
Kira bedelinin elden ödenmesi kiracı için olumsuz sonuç doğurur mu? Kira ödemesinin banka ya da PTT ile gerçekleştirilmesi, kiracı ve ev sahibi arasında olası bir uyuşmazlık halinde kiracının ödeme yaptığını kanıtlaması açısından kiracının lehine bir durum olur. Aksi bir halde kiranın elden ödendiğini ispatlamak kiracı açısından zor olabilir.