Emlak Terimleri

Kiracıyı evden çıkarma şartları 2022 neler?

Ev ya da işyerini kiraya veren ancak bazı nedenlerden dolayı kiracısını çıkarmak isteyen mal sahipleri tahliyeyi hukuka uygun olarak yapmak istiyor. Peki, kiracıyı evden çıkarma şartları 2022 neler?Evini kiraya veren ancak kiracının çıkmasını isteyen mal sahipleri, kiracıyı evden çıkarma şartlarını araştırıyor

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşme fesihleri bazı şartlarda yapılabiliyor. Evini kiraya veren ancak kiracının çıkmasını isteyen mal sahipleri, kiracıyı evden çıkarma şartlarını araştırıyor. Kiracı ancak kanunda belirtilen hallerin doğması halinde, belirtilen sürelerde çıkarılabiliyor. 

Kira sözleşmesi, sözleşme süresinin dolması, kiracının temerrüdü, mal sahibinin ihtiyacı, yeniden inşa ve imar, yeni malikin gereksinimi  ve kiracıdan kaynaklanan sebeplerle feshedilebiliyor. Peki, kiracıyı evden çıkarma şartları 2022 neler?
 

KİRACIYI ÇIKARMA ŞARTLARI NELERDİR?
1- BELİRSİZ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMELERİ

Sözleşme belirsiz süreli olması halinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshetme hakkına sahip oluyor.

Taraflar, kira sözleşmesini belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir âdetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir.

2- SÖZLEŞME SÜRESİNİN GEÇMESİ 

Belirli süreli kira sözleşmesinde sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak, kirada fesih kararı alınmaması halinde, kira sözleşmesi birer yıl için yenilenmiş sayılır. 

Yenilenen kira sözleşmesi yasal bildirim süresine uyularak, her kira yılının sonu için feshedilebilir. 

FESİH BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR? 

Belirsiz süreli sözleşmede, fesih bildirim süresi sözleşme veya yerel âdetle belirlenmemişse, en az altı aylık bir bildirim süresine uyulmak koşuluyla, taraflardan her biri sözleşmeyi feshedebilir. 

Aksine bir anlaşma yoksa, tarımsal taşınmazlara ilişkin ürün kiralarında yerel âdetçe uygulanan bahar veya güz mevsimleri için; diğer ürün kiralarında ise herhangi bir zaman için fesih bildirimi yapılabilir.

3- GEREKSİNİM, YENİDEN İNŞA VE İMAR DURUMLARININ DOĞMASI

Kanunen kiraya veren, kira sözleşmesini; aşağıda belirtilen durumların oluşması halinde, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir: 

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, 

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise.

4- YENİ MALİKİN İHTİYACI

Kiradaki evi satın alan yeni malikim ihtiyacı durumunda, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. 

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

5- KİRACININ İFLAS ETMESİ

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.
Kiracının kendisine verilen sürede güvence vermemesi halinde kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshetme hakkına sahip olur.

6- KİRACININ TEMERRÜDÜ

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

7- ÖZENLE KULLANMA VE KOMŞULARA SAYGI GÖSTERME BORCUNA UYULMAMASI
 
Kiracı, gayrimenkulü sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle mükellef oluyor.

Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.

Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshetme hakkına sahiptir.
 

Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?

DASK fiyatları 2022 ne kadar?

Tapu döner sermaye harcı ne kadar?