Kirada damga vergisi nasıl hesaplanır?
Kira sözleşmesi yapılan kira anlaşmasına istinaden, kiracı ile mal sahibi arasında imzalanabildiği gibi noterde de imzalanabiliyor. Noterde imzalanan sözleşmeler için damga vergisi ödeniyor. Peki, kirada damga vergisi nasıl hesaplanır?
Kirada damga vergisi nasıl hesaplanır?
Kira sözleşmesi yapılan kira anlaşmasına istinaden, kiracı ile mal sahibi arasında imzalanabildiği gibi noterde de imzalanabiliyor. Kira sözleşmesinin noterde imzalanması halinde damga vergisine tabi tutuluyor.
Kira kontratı sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. Peki, kirada damga vergisi nasıl hesaplanır?
Kirada damga vergisi oranı 2015 yılı için binde 1,89 olarak tespit edildi.
Kiracı ve kiralayan yanında "adi kefil" veya "müteselsil kefil", "müşterek borçlu ve müteselsil kefil" olarak kefil imzasını içermesi halinde, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-3 fıkrası uyarınca kefalet şerhi üzerinden düzenlenme tarihi itibarıyla (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 9,48 oranında) nispi damga vergisine tabi tutulması gerekiyor.
Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.
Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildiriliyor ve aynı süre içinde ödeniyor.
Damga vergisi nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com