28 / 06 / 2024

Kirada kabusun adı Eylül oldu! Kiracıları yüzde 65 zam korkusu sardı!

Kirada kabusun adı Eylül oldu! Kiracıları yüzde 65 zam korkusu sardı!

Kirada 1 Temmuz 2024 itibarıyla resmen yeni dönem başlıyor. Uzmanlar konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda zam sınırının kalkmasının ardından, kiralara TÜFE rakamına göre yüzde 65 zam geleceğini ve davaların artacağını dile getiriyor. 



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kirada yüzde 25 sınırına yönelik açıklamalarından sonra gözler mülk sahipleri ve kiracılara çevrildi. Eğer söz konusu uygulamaya dair yeni bir karar alınmazsa zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra da milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kiralar yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek. Kiralarda zam sınırı da son 2 senedir uygulanmaktaydı. Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, "Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak Temmuz ayında söz konusu bu düzenleme ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok. Biz şuna inanıyoruz. Piyasada fiyatları arz ve talep belirlesin. Konut arzını artıracağız" demişti.

Kirada kabusun adı Eylül oldu! Kiracıları yüzde 65 zam korkusu sardı!


FARK AZALACAK

Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Vekili Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada anketleri incelediklerinde yüzde 25 sınırına çok az kişinin uyduğunu dile getirirken "Konut sahipleri genelde bu sınırın üzerinde hareket etti. TÜFE sistemi geldiği zaman anlaşmazlıklar azalabilir. Fakat bu sisteme dönüş ile kirası düşük kalan kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki fark azalacak. Söz konusu bu durum mal sahiplerinin evlerini kiraya vermekten kaçınmasına ve bu yerleri satışa koymalarına sebep olmuştu. Bu sebeple düzenleme kalktığında konuttaki arz kısmen de olsa arttırılabilir" ifadelerini kullandı.

120 BİN DAVA 

Konut sahiplerinin 1 Temmuz tarihine kadar evlerini boş tuttukları yönündeki iddiaları sorduğumuz Özelmacıklı şu cevapları verdi: "Mega kent İstanbul'da metrekare fiyatları yükseldi. 100 metrekare için 20 bin Türk Lirası kira söz konusu, mal sahiplerinin Temmuz ayını bekleme ihtiyacı yok zaten bu sınır gelmezse TÜFE üzerinden kira zammı yapacaklar. 2023'te 120 bine yakın ev sahibi kiracı davası açıldığını biliyoruz. Söz konusu bu süreçte konut kiralamak isteyenler hızlı olmalı. Kiralık konut sayısı az. Tayin durumları, yatırımcının kiraya vermek amacıyla konut almaması, ek emlak vergileri derken özellikle Eylül ayına doğru konutta tansiyon yükselir."

Kirada kabusun adı Eylül oldu! Kiracıları yüzde 65 zam korkusu sardı!

SINIRA UYULMADI

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman da açıklamasında kira sınırı kalktıktan sonra TÜFE rakamlarına göre kiralara en az yüzde 65 zam geleceğine değinerek, "Bu orana rağmen piyasa ortalamasında kalacak kiracılar mevcut, konut sahipleri de uyarlama davası açabilirler. Bu sınıra zaten uyan kişiler de çok az sayıda" dedi. 

Kira uyarlama davalarının artabileceği uyarısı da yapan Ahmet Büyükduman, kiracıların TÜFE düzeni gelmeden gelirinin yüzde kaçının kiraya gittiğini düşünmelerini ve orta bir yol bulmaları tavsiyesi verdi.


TAHLİYE NEDENİ SAYILIR


Diğer bir taraftan Avukat Sinan Keskin ise yüzde 25 sınırının kaldırılmasını olumlu bulduğunu dile getirirken, şunları söyledi: "Ekonomide olduğu gibi, konut piyasasının da normalleşmenin başlaması gerekli. Yüzde 25'lik kira zammı kısıtlaması, kiracı mağduriyetinden; konut sahiplerinin mağduriyetine doğru evrildi. Zam sınırının kaldırılması ile her ay açıklanan TÜFE oranında kira artışı yapılabilecek. Kiracıların, artış oranını tam yapmamaları halinde; eksik ödenen bedelden dolayı haklarında icra takibi başlatılabilir ve söz konusu bu durum aynı zamanda tahliye nedeni sayılır."

 

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren 'işçi bulamıyoruz, Filipinler'den getiriyoruz' dedi! Vatandaştan yorum geldi

Gaziantep ve Afyonkarahisar'da 8 adet arsa satılıyor! Belediyelerden dudak uçuklatan fiyatlar! 

Milyarlık satış! Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın taşınmaz satışları ve imar planı değişiklikleri onaylandı!

 


Geri Dön