Genel

Kirada oturan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kirada oturan pek çok kişinin aklını kurcalayan sorular elbette ki vardır. Ancak bu durumun tersi olursa ne olur? Yani “Kirada oturan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?” İşte bu ve benzeri soruların yanıtları!yılını doldurmuş ise davayı açar, mahkemeye gider, mahkeme bilirkişi atar

Kirada oturan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

5 YILI DOLDURAN KİRACIYA NE KADAR ZAM YAPILIR?

Ev sahibi kira tespit davası için ihtarname çekmiş ise ve kiracı oturduğu evde 5.yılını doldurmuş ise davayı açar, mahkemeye gider, mahkeme bilirkişi atar. Tüm kriterler bilirkişi tarafından tespit edilebilir. Hakim, hakkaniyet oranında indirim de uygulayarak kirayı yeniden belirler. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapabilir.

İşte kiracı ve ev sahiplerinin merakla sorduğu diğer sorular ve onları yanıtları…

KİRADA OTURAN EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Yeni ev sahibinin gönderdiği yazılı bildirimin ardından kiracının mülkü 6 ay içerisinde boşaltması gerekir. Bu süre geçmesine rağmen kiracı konutta ikamet etmeye devam eder ise ev sahibi kiracıyı evden çıkarma amacı ile mahkemeye başvuruda bulunulabilir.

KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI EVDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

Kirasını düzenli bir şekilde kiracı evden çıkarılabilir mi? Kirasını düzenli olarak ödeyen bir kiracı evden çıkartılamaz. Kiracının evden çıkması, kanunda yer alan hususlara bağlıdır. Bir kiracı; düzenli ödeme yapıyor ve taşınmazı uygun kullanıyor ise sebep gösterilemeden çıkarılma işlemi yapılamaz.

KİRACI HANGİ HARCAMALARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?

Bu soruya hangi masraflar kiradan düşülemez sorusunun yanıtı ile verebiliriz. Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait olan bakım, onarım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

FAZLA ZAM YAPAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Tüketici mahkemeleri ile birlikte bu süreci takip edip, kanunlar kapsamında bu haklarını aslında talep edebilirler. Yine ilgili bakanlıklar bulunmaktadır. Bu bakanlıklar da Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığıdır. Yani fahiş fiyat artışlarına dair böyle bir durum söz konusu ise bakanlıklara bildirmeleri gerekmektedir.

KİRACI EN FAZLA KAÇ YIL OTURABİLİR?

10 yıllık gibi bir sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitimine 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmelidir. 5 seneyi geçen Kiracı nasıl tahliye edilir? sorusunun yanıtı da budur.