Emlak Terimleri

Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?

Kira gelir vergisi, taşınmazını kiraya verenler tarafından ödeniyor. Peki, mükellef de kirada oturuyorsa ne olur? Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?Buna göre ev ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için de vergi ödeniyor

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi tutuluyor. Buna göre ev ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için de vergi ödeniyor. Gayrimenkul sermaye iradı olan bu vergi, halk arasında kira gelir vergisi olarak nitelendiriliyor.

Kira gelir vergisi, bir yıl içerisinde elde edilen gelirler için bir sonraki sene içerisinde ödeniyor. Buna göre 1 Ocak-31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki gelirler için kira gelir vergisi ödemesi yapılacak.

Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyan ve ilk taksit ödemeleri aynı tarihlerde gerçekleşiyor. 1 Mart'ta başlayan bu dönem 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. 

Peki, kira geliri olan mükellef eğer kirada oturuyorsa ne olur? Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi? Vergi ödeyecek mi? İşte detaylar...

KONUT KİRA GELİRİ İSTİSNASI 2022 NEDİR?

Konut kira geliri istisnası Gelir Vergisi Tebliği kapsamında her sene açıklanıyor. Buna göre binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2021 yılı için 7 bin TL’si gelir vergisinden istisna edildi.

Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2021 yılı için istisna tutarı 7 bin TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.

Buna göre geçtiğimiz sene toplam 7 bin TL üzerinde konut kira geliri bulunan kimselerin beyanname vermeleri gerekiyor.

KİRADA OTURUP KİRADA EVİ OLANLAR BEYANNAME VERECEK Mİ?

Kira geliri olup kirada oturanlar da vergi için beyanname veriyor. Ancak bu durum beyanname sürecinde seçilecek gider yöntemi kapsamında belirtilerek vergiden düşülebiliyor. Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler ödedikleri kira bedelini vergi borcundan gider olarak düşebiliyor.  

GERÇEK GİDER YÖNTEMİNDE İNDİRİLEBİLEN GİDERLER

Gerçek gider usulünde, gayrisafi hâsılattan indirilecek giderler Gelir Vergisi Kanunu’nun 74 ncü maddesinde belirtilmiştir. Bu usule göre gayrisafi hâsılattan indirilebilecek giderler aşağıdaki gibidir:

1. Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

2. Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri,

3. Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

4. Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i (iktisap bedelinin %5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.
 

5. Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen, emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

6. Amortismanlar,

7. Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

8. Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

9. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli [Dar mükelleflerin (yurt dışında işçi olarak çalışan Türk vatandaşlarımız da dar mükellef kapsamındadır) yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri hariç], (Kirayla oturdukları konutlar için yapılan kira giderlerinin bu hükme göre indirilebilmesi için, söz konusu kira giderlerinin vergi iadesinde kullanılmamış olması gerekmektedir.)

10.Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

 

Kira geliri yoksa beyanname verilir mi?

Geliri olmayan kira vergisi öder mi?

Hangi durumlarda kira vergisi ödenmez 2022?