29 / 04 / 2024

Kirada TL dönemi sektörde bayram havası yarattı!

Kirada TL dönemi sektörde bayram havası yarattı!

Dövizle kiraya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müdahale etti. Buna göre dövizle yapılan işlemlerin tamamı bir ay içerisinde TL’ye dönecek. Kur kıskacından çıkmaya hazırlanan sektörlerde ise tam bir bayram havası var.



 

Dövizle kiranın pek çok sektörde yarattığı derin tahribata Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan el koydu. Sabah gazetesinden Pınar Çelik'in haberine göre, TL'nin değerinin korunmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararnamesi dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre dövizle yapılan sözleşmeler bir ay içerisinde TL'ye dönecek. Bu karar pek çok sektör için uçurumun kenarından dönmek anlamına da geliyor. Özellikle alışveriş merkezlerindeki (AVM) dövize endeksli kiralar nedeniyle perakende sektöründe dövizli kira maliyetleri 3 sene öncesine göre yüzde 70 artmıştı.

YENI MAĞAZA PLANLARI BAŞLADI

Kirada TL dönemi sektörde bayram havası yarattı!


Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, kararla, sadece AVM'lerin değil caddelerdeki boş mağazaların da hızla dolacağını belirtti. Öncel,  "Son 1-1.5 yıldır hangi mağazamızı kapatırız diye düşünüyorduk. Bu kararla artık nerede mağaza açarız diye düşünmeye başladık" diyen Öncel, rayiç bedellerin de dengeye oturacağını vurguladı. Kirada anlaşılamaması durumunda tarafların sözleşmeyi feshetme hakkı olacağını dile getiren Öncel, "AVM'lerde 2016 kurları düzeyinde bir dengenin oluşacağını tahmin ediyoruz" dedi. JLL Türkiye Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer ise, 2017'de yüzde 60'lara varan TL kontratların, 2018'de yüzde 90'a çıktığını söyledi. Mermer, "Kontratlarda TL'ye dönüş mevcut kurun yüzde 10 altında bir orandan yapılıyor" diye konuştu.

OSB ARAZİLERİ RANT İÇİN BOŞ TUTULUYORDU


Kiralamalarda TL'ye geçilmesi reel sektörde de olumlu karşılandı. En büyük sevinç ise sayıları 20'yi bulan serbest bölgelerde de yaşandı. Türkiye ekonomisinin dinamosu Organize Sanayi Bölgeleri ve Teknokent'lerin de yüzde 80'i döviz cinsinden kiralamalar yapıyordu. Bu durum sanayicilerin tepkisine sebep oluyordu. Sadece parsel satışları değil, OSB içindeki otel, kreş, restoran, hatta otopark giderleri de dolar cinsinden ödeniyordu. Firma sahiplerinin verdiği bilgiye göre, döviz kontratları nedeniyle organize sanayi bölgelerindeki hizmet maliyetleri, 5 ayda yüzde 60 zamlandı. Döviz destekli arazi rantının tavan yaptığı bölgelerin başında Marmara bulunuyor.  Arazilerin rant için boş tutulmasının da etkisiyle metrekare fiyatlarının 3 bin dolara dayandığı bu bölgelerde üretim de risk altındaydı.

BORCUN ERTELENMESI LAZIM

Kirada TL dönemi sektörde bayram havası yarattı!


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü ise alınan kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:"Banka borçlarının mutlak suretle ertelenmesi lazım. Türkiye'de 410 civarı AVM var. AVM'lerin yüzde 70-80'inin ise borcu var. Sektörde 17 milyar dolarlık yabancı yatırımı mevcut. Bu yatırımcıların da küstürülmemesi lazım. Kira Garanti Fonu konusunun bakanlığımızın gündeminde olması bizim için olumlu bir gelişme."

KİRACIYI KORUYAN YASA

 

 Kirada TL dönemi sektörde bayram havası yarattı!

 

Kararı değerlendiren DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz,  konut satışlarının bu karardan etkilenmeyeceğini ancak alışveriş merkezi yatırımcılarını büyük risk beklediğini söyledi. Mevcutta konut ofis satışlarının Türk Lirası üzerinden olduğunu açıklayan sektör temsilcileri dövizle borçlanan alışveriş merkezi yatırımcısının zorlanacağını belirtti. DAP Yılmaz, bu kararın sadece kiracıyı koruduğunu, yatırımcının da korunması gerektiğini vurguladı.


 

 

Gayrimenkul satışına ve kiralamaya döviz yasağı!

Gayrimenkul satış ve kiralamasında döviz yasağı kararı tam metni!


Geri Dön