17 / 07 / 2024

Kirada yüzde 20 indirim istisnası. Ev sahipleri uymak zorunda

Kirada yüzde 20 indirim istisnası. Ev sahipleri uymak zorunda

İki yıldır süren yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından ev sahibi ve kiracılar arasındaki tartışmalar yeniden alevlendi. Yeni zamlar tartışılırken, kiralarda  yüzde 20 indirim sağlayan bir yol da gündeme geldi ve buna ev sahipleri de uymak zorunda. İşte ayrıntılar...


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte birçok kiracı için zorlu bir süreç başladı. Temmuz ayıyla birlikte kira zam oranı yüzde 65’e yükseldi. Kamusonhaber.com.tr'deki habere göre; kira fiyatlarında yüzde 20 oranında indirim yapılabilecek bir yol gündeme geldi. Peki, kiracılar bu indirimden nasıl faydalanabilir?

KİRACI ZAM YAPMAYABİLİR Mİ?

Kiracının kiraya zam yapmama hakkı yok. Kira sözleşmesinde zam yapılacak tarih, yılda bir kez olmak üzere kira sözleşmesinin yapıldığı tarihte otomatik olarak yenileniyor.

Farklı bir madde olmadığı sürece ev sahipleri yasal kira zammı oranı kadar zam isteyebiliyor. Bu zam oranı her iki tarafın ortak onayı olmadan değiştirilemiyor.  İki yıldır süren uygulamanın bitmesiyle Temmuz ayında kira artırımı yapacak kiraılar, yüzde 65 oranında zam uygulamak durumunda.  

 Kirada yüzde 20 indirim istisnası. Ev sahipleri uymak zorunda

KİRADA İNDİRİM NASIL YAPILIR?

Peki kiracı kiraya indirim uygulayabilir mi? Kira zammını daha düşük tutmak için ne yapabilir? Bunun tek istisnai durumu, ev sahibinin kira tespit davası açması nedeniyle olabilir.  Aynı evde 5 yılı dolduran kiracının kirasını rayicin altında ev sahibi, mahkemeye başvurup kira tespit davası açabilir.

Davayla birlikte hukuki süreç başlar ve mahkeme tarafından  evin kira bedelini tespiti yapılır. Bilirkişi raporu hazırlanır, çevredeki emsal evlerin rayiç kira bedelleri incelenir ve bu şekilde bir kira bedeli belirlenir.

Bilirkişi tarafından hazırlanan rapor sonuç için tek başına yeterli değil. Dava ile ilgili son kararı hakim veriyor. Hakim, bilirkişi raporunda yazılı olan kira bedelini uygun görmemesi halinde eski kiracı lehine yüzde 20 indirim takdir edebilir.

10 bin lira olan kira, bu indirimle 8 bin TL’ye düşer. Ev sahibi bu kararı kabul etmek zorundadır. Bu şekilde kirada yüzde 20 indirim uygulaması yapılabilir. Tabii ki bu formül, sadece dava sonucunda hakimin takdirinde olan bir uygulama.

Konut ve otodaki durgunluk daha ne kadar sürer?

İnşaat sektörüne demir darbesi! 1 ton demir fiyatı resmen fırladı! 1 metreküp betonda kaç kg demir kullanılır?

İstanbul'da geçici kiralık konut uygulaması başlıyor! Kentsel dönüşümde yeni devir!

Kiracı ve ev sahiplerinin korkusu: Kiracı ev hayali kuramıyor, ev sahibi evini kaybetme kabusu görüyor!


Geri Dön