05 / 07 / 2024

Kirada yüzde 25 zam sınırı bitti! Mağdur olma sırası kiracıya geldi!

Kirada yüzde 25 zam sınırı bitti! Mağdur olma sırası kiracıya geldi!

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz yaptığı açıklamada sosyal konutlara ulaşmanın imkânsız olduğunu dile getirerek, kiralar için tek çözümün enflasyonun düşürülmesi olduğunu söyledi.



Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan konut kiralarına uygulanan yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla beraber kira zamlarında da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) dönemine geçildi. 2 senedir yüzde 25 artış yapan kiracılar da yüzde 65,07 artışla karşı karşıya kaldı. Aydınlık'ta yer alan habere göre son durumda, ev sahipleri yeni kira sözleşmelerinde artık son 12 aylık TÜFE ortalamasına göre zam yapacak. Söz konusu bu durum da 10 bin Türk Lirası şeklinde olan bir kira bedelinin 16 bin 251 Türk Lirası'na çıkması anlamı taşıyor. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, şimdi mağdur olma sırasının kiracıya geldiğini söyledi.

'POPÜLİST POLİTİKAYDI'

Yaptığı açıklamada 2 sene önce çıkartılan yüzde 25 sınırlandırmasının çok yanlış bir düzenleme olduğuna değinen Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz şunları söyledi: "Toplumun bütün dengesini bozdu kira meselesi. İki sene önce yüzde 25 zam sınırı ile başlayan süreç toplumdaki hem sosyal ilişkilere zarar verdi hem de insanların mülkiyet hakkı veya diğer konularda mağdur olmasına neden oldu. Adliyelere davalar yığıldı. Sonuç itibarıyla bu uygulamadan şimdi vazgeçiliyor. Bu popülist bir politikaydı.

Kirada yüzde 25 zam sınırı bitti! Mağdur olma sırası kiracıya geldi!

YÜZDE 65,07 ÇOK CİDDİ BİR ORAN

"Biz 3. sayfa haberleri artacak diye uyarmıştık. Hükümet o zaman bizi dinlemedi. Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan yüksek zam dönemleri kiracılar için söz konusu olacak. İki senedir mağdur olan mal sahipleri, konut sahipleri bakımından telafi edecek duruma yol açmayacak ama bu seferde kiracıların mağdur olma dönemleri başlamış gibi. Yüzde 65,07 çok ciddi bir oran.

'SOSYAL KONUTA DAHİ ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL'


"Söz konusu bu durum sürdürülebilir değil. Sosyal konut arzının artırılmasına ilişkin her seferinde söylemde bulunuyor iktidar fakat bugün bir sosyal konutu inşa etmeye kalksanız en erken 11 ay sonra hak sahibine teslim edebiliyorsunuz. Ülkemizde yüksek enflasyon nedeniyle halkın artık sosyal konut ve onu ödeme koşullarında bile konut sahibi olma olasılığı neredeyse yok durumuna geldi. Ümit ederim ki enflasyon düşürülür. Problemin ana nedeni ortadan kaldırılır. Yeniden eski huzurlu günlerimize döneriz."

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz açıklamasında, ayrıca Temmuz'dan itibaren kira sözleşmesi yenilenecek olan kiracılara ilan edilen endekse göre artış yapılması yasal mecburiyettir. Yapılmadığı takdirde bu bir tahliye nedenine dönüşebilir." dedi.

'ZATEN ÖDEYEMİYORDUK NE YENİ ZAM ÇIKTI!'


Asrın felaketi şekline nitelendirilen depremlerin vurduğu Hatay’da kiraların yüzde yüzde 65,07 şeklinde belirlenen TÜFE'ye göre artırılmasına vatandaşlardan da tepki geldi. Deprem bölgesinde yaşadıklarını ve zaten konut bulmaktan zorluk çektiklerini söyleyen vatandaşlar  “Devlet bizlere çadır versin bari çadırlarda kalalım” dedi.

 

TL'de parası olanlar dikkat! Son dakika gelişmesi yaşandı

Doların 36 TL olacağı tarih açıklandı

Emeklilere kötü haber geldi. O emekliler zam almayacak 0 zam


Geri Dön