Kira

Kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılması ekonomiyi nasıl etkileyecek? 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralardaki yüzde 25 zam sınırının sürmeyeceğini açıklarken, Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan ve İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu alınan bu kararın piyasayı rahatlatacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katılmış olduğu bir canlı yayında, kiralara getirilmiş olan yüzde 25 zam sınırının devam edip etmeyeceği konusundaki soruları cevapladı. Bakan Mehmet Şimşek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında bu sınırın devam etmesi için bir gerekçe olmadığını söyledi. Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren bu kararın emlak sektörüne ve ekonomiye olacak etkileri de adeta büyük bir merak konusu oldu. Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan ve İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Bakan Şimşek’in bu kararının piyasalara nasıl yansıyacağını açıkladı.

“ENFLASYON RAKAMI EV SAHİPLERİNİN TALEBİNİ KARŞILAMIYOR”

İlkses'ten Merve Ağrıç imzalı habere göre kiralarda yüzde 25 zam sınırının piyasa sisteminde olmaması gerektiğini fakat dengeler bozulduğu zaman geçici bir süre uygulanabileceğini dile getiren Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, “Sistem, kiracıyla kiralayan arasında kavga konusu oldu. Her iki tarafında kendine göre haklı gerekçeleri var. Bütün hikaye enflasyonun yaratmış olduğu dengesizlikten kaynaklanıyor. Enflasyonun yaratmış olduğu bu dengesizlik ve gerçek enflasyonu ölçemememiz yüzünden bu sıkıntılar doğdu. Hükümetin açıklamış olduğu enflasyon rakamı bir kere konut sahiplerinin talebini karşılamıyor. Bir de fiyatlar da şişirildi. Zam yarışları başladı. Herkes daha çok zam yapıp kendini kurtarmaya çalışıyor. Pek çok alanda ülkemizdeki fiyatlar Avrupa’dakini geçti. Bu da sağlıklı olmayan bir fiyat yarışını başlatmış oldu. Bunun önüne de ancak doğru politikalar uygulayarak geçilir” diye konuştu.

YILLIK ENFLASYONA GÖRE RAKAMLAR BELİRLENMELİ

Yaptığı açıklamada vatandaşların yoksullaştırıldığını dile getiren Prof. Dr. Erkan, bu sebeple ekonomide adım atılırken çok dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Erkan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Keyfi uygulamalarla ekonomik dengeler bozulursa içinden çıkılmaz durumlar da oluyor. Ülkemiz şu anda böyle içinden çıkılmaz bir durum içinde. Yıllık enflasyon hızına göre rakamlar belirlenmeli ve söz konusu o rakamları baz alarak hareket edilmeli” diye konuştu. Keyfi uygulamalar yerine tasarruf uygulamalarının yapılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Erkan, “Halkı tasarrufa davet etmeden önce devlet tasarrufa gitmeli. Bizim vatandaşımız gördüğünü yapar. Bu sebeple tasarruf önce tepeden başlamalı. Cumhurbaşkanlığı sistemindeki ve devletteki harcamaların kontrol altına alınması gerekiyor” dedi.


ZAM SINIRININ KALDIRILMASI SEKTÖRE OLUMLU ŞEKİLDE YANSIYACAK


Kiralarda yüzde 25 zam sınırının sürmemesinin sektörde olumlu bir etki yaratacağını kaydeden İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Söz konusu bu karar bizim için doğru oldu. Son 2 senede mal sahipleri ve kiracılar arasında ciddi problemler çıktı. Eğer zam oranı yüzde 25’te sınırlı kalırsa bu olayların daha da artacağını düşünüyorduk” dedi. 

Açıklamasında yüzde 25 zam sınırının ardından sürecin nasıl ilerleyeceği ile ilgili de açıklamalar yapan Güleroğlu, “Bundan sonraki süreçte enflasyona bağlı bir zam oranı olur. Konut artışlarında yüzde 25, iş yerlerinde yüzde 55’te sınırlı olarak kalmıştı rakamlar. Artık açıklanan enflasyon oranına göre kira artışları yapılacak. Yüzde 50 ise yüzde 50 zammı hem konut hem iş yeri yapacak. Yani konut sahipleri zam yaparken yüzde 25 zamma takılı kalmadan enflasyonla dengeli oranda bir zam yapabilecekler” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ KREDİ ALSA DA KULLANAMIYOR”


Ev alırken vatandaşların çektiği krediyi kullanamadığını dile getiren Güleroğlu, “Vatandaş kredi alsa bile kullanamıyor. Politika faizi yani mevduat faizi çok yüksek. Kullanılacak konut kredilerinin limitleri de çok düşük. Yani 10 milyon liralık bir ev alındığında yüzde 20-25’e kadar kredi kullanılabiliyor. Bu sebeple de sıkıntılar devam ediyor. Konut kredisi faiz oranları aşağı düşmeden piyasada bir hareketlenme görmüyor” dedi.

“KONUT ALIMI İÇİN DOĞRU BİR ZAMAN”

Açıklamasında şu anda konut alımı için doğru bir zaman olduğunu dile getiren Güleroğlu, “Üretim yapacaklar yani gayrimenkulcüler şu anda üretimleri durdurup ara verdi. Konut kredilerinde mevduat faizlerinin düşmesini bekliyorlar. Bu sebeple piyasada bir durağanlık olacak demek. Fiyatlar artmıyor bu sebeple alım yönünde büyük bir avantaj. Hatta peşin parası olanlar için çok büyük bir avantaj. Konut kredi faiz oranları aşağı düşmeye başlarsa ters orantılı olarak konut fiyatları da yukarıya doğru çıkıyor doğal olarak” dedi.

 

Milli Emlak, 3 ildeki 10 adet arazi ve 1 adet arsayı yüzde 20 indirimle satıyor! 

Ihlamur Konakları Büyükçekmece satışa çıktı! 154 bin dolardan başlayan fiyatlarla!

Ekonomistten yabancıya konut satışı çıkışı: Zenginlerin varlıklarını Araplara, başka ülkelere satmasına karşıyım!