26 / 06 / 2024

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkıyor: Kiracılar korkuyla zam dönemini bekliyor!

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkıyor: Kiracılar korkuyla zam dönemini bekliyor!

Kiralardaki fahiş artışın ardından yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni düzenleme ile zam sınırlamasının kalkacağını açıkladı. Bu hamlenin gerçekleşmesi ile kiracılar korkuyla kiracılara gelecek zammı bekliyor. 



Kira sınırlaması 1Temmuz 2024 tarihinde kalkıyor. Konut kira zammında artık eskiye dönülecek. Borçlar Kanunu’nun 344. madde uyarınca 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yapılacak. 2 Temmuz sonrası artık konutlarda kira zammı enflasyon ortalamasına yani, her ay TÜİK tarafından açıklanan bültende yer alan oran baz alınarak 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak. 

KİRACILARIN YÜZDE 9,4'Ü GEÇEN AY KİRALARINI ÖDEYEMEDİ

İPA'nın İstanbul Barometresi araştırmasına katılanların yüzde 49,2’si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 9,4’ü geçen ay kirasını ödeyemediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 49,2’si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını belirtti.  

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkıyor: Kiracılar korkuyla zam dönemini bekliyor!

EV SAHİPLERİ YÜZDE 25 KİRA SINIRLAMASINI DİNLEMİYOR

Birgünnet'te yer alan habere göre; zam sınırı ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirdi ancak katılımcıların yüzde 65,2’si son kira artışı döneminde kira artışının kanunda belirtilen yüzde 25’lik orandan daha yüksek olduğunu belirtirken yüzde 27,9’u yüzde 25 oranında, yüzde 6,9’u ise yüzde 25’ten daha düşük bir oranda kira artışı gerçekleştiğini belirtti.   

KİRACILAR KORKUYLA ZAM DÖNEMİNİ BEKLİYOR

Kira artış hızı yavaşlasa da yüksek seviyede olmaya devam ediyor. Endeksa’nın verilerine göre bu iki yılda Türkiye’de kiralar nominal olarak yüzde 265 arttı. Yasal sınıra karşın iki katı artış yapmak zorunda kalan kiracılar, korkuyla zam dönemini bekliyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Temmuz itibarıyla bitecek konut kiralarında yüzde 25 zam sınırının devam etmesine gerek olmadığını belirtmişti. 

9 maddede kiracı tahliye sebepleri! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 

Düşük kira ödeyen kiracılar 'Devlet beni korur, mahkemeye ver beni, diyor!': Ev sahipleri tepkili!

Geri Dön