Kira

Kirada yüzde 25 sınırını geçen ev sahibine karşı ne yapılmalı? İşte yanıtı

Kira artışına sınırlama getiren yasal düzenleme 11 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre, 1 yıl boyunca kira artışı yüzde 25'i geçmemiş olacak. Ancak bazı ev sahipleri bu orana bağlı kalmadığı görülüyor. İşte detaylar...Kira artışına yüzde 25'le sınırlayan yasaya rağmen bazı ev sahipleri kiracılarından fazlasını talep etmekte

Son zamanlarda ev sahipleriyle kiracılar arasında uyuşmazlıklar çoğaldı. Kira artışına yüzde 25'le sınırlayan yasaya rağmen bazı ev sahipleri kiracılarından fazlasını talep etmekte.

Tüketici Hakları Kom. Bşk. Dinçer İşisağlam, "Kira kontratlarında belirledikleri bir oran varsa önce o oran dikkate alınır. Devletin getirdiği yüzde 25'lik düzenlemede bu oranın üzerinde farklı bir oran belirlenmişse maksimum verilebilecek miktar olarak zam oranı olarak yüzde 25 belirlenmiştir" diye konuştu.

Bazı ev sahipleri yüzde 100'e varan oranda zam talep ediyor

TRT Haber'de yer alan habere göre; bazı kiracılar yüzde 100'e varan oranlarda zam talebiyle karşı karşıya. Kirada artış dönemi gelen pek çok ev sahibi fahiş oranda zam talebinde bulunuyor. Öyle ki bazı ev sahipleri yüzde 100 oranında kira artış talebinde bulunuyor.

Peki bu durumda kiracılar ne yapması gerekiyor? Yasal hakları neler?

Kirayı düzenli ödeyen tüketici haklı gerekçe olmadan tahliye edilemiyor İşi sağlam kurallara uyan kiracıların evden çıkarılmasının kolay olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Yüzde 25'lik kira artışını sağlayıp bunu banka kanallarıyla kiraya verenin hesabına yatırılması ve kiranın da düzenli olarak ödenmiş olması gerekiyor. Bir de verdiği taahhütnamelerin geçerliliği konusunda iyi bir inceleme yapmaları gerekiyor. Kurallara uydukları zaman kiracıların normalde evden çıkarılması çok da kolay değil."