Kirada zam oranı nasıl hesaplanır?
Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, taşınmaz mallarda yapılacak zam hesaplamalarında birtakım sınırlamalar bulunuyor. Peki, kirada zam oranı nasıl hesaplanır? Kiracıya yıllık zam nasıl yapılır?
Kirada zam oranı nasıl hesaplanır?
Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, taşınmaz mallarda yapılacak zam hesaplamalarında birtakım sınırlamalar bulunuyor. Borçlar Kanununa göre, mesken ve işyerlerinde zam hesaplamaları farklı şekillerde yapılıyor. Peki, kirada zam oranı nasıl hesaplanır?
Kanunun 344. maddesine göre; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Kanun gereğince meskenlerde üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılabiliyor. Ancak, kanunda ÜFE oranlarından hangisinin kullanılması gerektiği belirtilmiyor.
Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerektiği öngörülüyor.
Bu oranlar da her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. İşyerlerinde kiracıya yapılacak zam, enflasyon oranlarına göre değil; sözleşmede belirlenen/taraflar arasında anlaşılan oranlarda yapılıyor.
Örneğin işyerinde yıllık kira zammının ÜFE'ye göre yapılması gerektiği belirtildiyse, bu oranlarda yapılıyor. Ancak, hiçbir şey belirtilmemiş ise, mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.
Yeni kira dönemi nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com