Ekonomi

Kirada zam sınırının süresinde son demler yaşanıyor! Kira artış düzenlenmesi uzatılacak mı?

Konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz tarihinde sona erecek. Kiracılar, bu düzenlemenin bir yıl daha uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyor. İşte detaylar!Ancak geçen yılın Haziran ayında yürürlüğe giren düzenlemenin süresi yakından dolacak

İstanbul'da ve pek çok kentte artan fiyatlardan dolayı yüzde 25 kira sınırlandırılmasına gidilmişti. Ancak geçen yılın Haziran ayında yürürlüğe giren düzenlemenin süresi yakından dolacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, uygulamanın 1 yıl daha uzatılacağını duyurmuştu. Düzenleme 1 Temmuz 2023 yılına kadar sürecek. Bu tarihe kadar yenilenmiş olan kira sözleşmelerinde de yüzde 25'lik sınır uygulanmak durumunda ancak bu tedbir 5 yıl üzeri sözleşmeleri içine almıyor.

 

İşte ayrıntılar…

5 YILI DOLAN KONUT SAHİPLERİ TESPİT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı olan Ali Güvenç Kiraz, 1 Temmuz tarihine kadar kira tespit davaları her beş yılı tamamlamış olan kira sözleşmeler için açılma hakkının olduğunu ifade etti.

Kiraz, "1 Temmuz'dan önce veya 1 Temmuz'dan sonra beşinci yılını doldurmuş olan tüm mal sahipleri eğer kiracıları ile anlaşamamışlar durumdalar ise kira tespit davasını açma hakları bulunmaktadır" diye konuştu.

Hala süren kiracı ev sahibi sorunlarından dolayı 1 Eylül tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk düzenlemesi de getirilecek.

Kiraz, sulh ceza mahkemelerinin artık kitlenmiş halde olduğuna vurgu yapan hiçbir davanın ilerleyemediğinden bahsetti. Kiraz, "1 Eylül 2023'te kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek durumunda ve sonra dava açılmak zorunda" ifadelerini kullandı.