Emlak Terimleri

Kiralanan taşınmazın tahliyesi dava dilekçesi!

Ev sahibi, kiraya verdiği taşınmaz malının tahliyesini ancak, haklı nedenlerin söz konusu olması halinde isteyebiliyor. Tahliye davası bir dilekçe ile açılabiliyor. İşte kiralanan taşınmazın tahliyesi dava dilekçesi...

Kiralanan taşınmazın tahliyesi dava dilekçesi!

Ev sahibi, kiraya verdiği taşınmaz malının tahliyesini ancak, haklı nedenlerin söz konusu olması halinde isteyebiliyor. Örneğin, kiracının tahliye taahhütnamesi verdiği halde belirttiği tarihte çıkmaması veya ev sahibinin bu eve zaruri ihtiyacı olması halinde tahliye için dava açılabiliyor.


Diğer tahliye nedenleri arasında; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu bulunması;


Kiradaki taşınmaz malın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımının imkansız olması gibi nedenler yer alıyor.Kiralanan taşınmazın tahliyesi davası için bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor. Kiralanan taşınmazın tahliyesi dava dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor;


Kiralanan taşınmazın tahliyesi dava dilekçesi örneği:


…………..…. İCRA TETKİK MERCİİ HAKİMLİĞİ'NE,


İCRA DOSYA NO : …….. …İcra Müdürlüğü …….…


TAHLİYE KARARI İSTEYEN

(ALACAKLI) : .


VEKİLİ : Av. .


KARŞI TARAF

(BORÇLU KİRACI) : 

DAVA KONUSU : Kira borcunu ödemeyen kiracının tahliyesine karar verilmesi talebidir.


OLAYLAR :

1. Davalı ……………, mülkiyetini müvekkilim …………..'e ait ve ……. ili, ………. ilçesi ……… sokak No: ….. adresinde bulunan dairede …./…/…… başlangıç tarihli kira sözleşmesi gereğince kiracı olarak oturmakta ve halen aylık …………. (………..) TL.- kira ödemektedir. 

2. Davalı ………… ile Müvekkilim …………… arasında yapılan kira sözleşmesinde kira bedellerinin her ayın …. ile …. günleri arasında ……….Bankası ………….. şubesinde …………….. adına açılmış bulunan hesaba yatırılması kararlaştırılmıştır. Ancak davalının, …….. yılı ……, …….. ve ……. aylarına ait kira bedellerini sözleşmede belirtilen tarihlerde ilgili hesaba yatırmamasından dolayı müvekkilim tarafından geciken kira bedelinin ödenmesi konusunda ………. Noterliğince ……… tarihli ihtarname çekilmiştir. Bu ihtarname de "kira bedelini ihtarnamenin tebliği tarihinden itibaren ….. gün içerisinde ödemediği taktirde BK. m. 260. maddesi gereğince temerrüde düşmüş sayılacağı ve hakkında tahliye davası açılacağı ve icra takibine girişileceği" ihtaren bildirilmiştir. Buna rağmen söz konusu kira davalı tarafından süresi içinde ödenmemiştir. 

3. Bu nedenle müvekkilim, kiracı davalı hakkında …….. …İcra Müdürlüğünün ……./… esas numaralı takip dosyası ile icra takibine başlamış ve kiracının borca itiraz etmemsi ve borcunu da ödememesiyle takip kesinleşmiştir. 

4. Bu itibarla kiracının geciken kira bedellerini ödememiş olmasından dolayı iş bu tahliyesini talep etme zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : İİK. m. 269 ve ilgili maddeleri, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.


SUBUT DELİLLER : ……..…İcra Müdürlüğünün 200…./… esas numaralı takip dosyası


SONUÇ ve TALEP : Yukarıda sayılan nedenlerle kira borcunu ödemeyen kiracı borçlunun daireden tahliyesine ve yargılama giderleri ile ücreti vekaletin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.


……/……/….

Davacı Vekili

Av. ….

EK: 

1.) Onanmış vekaletname örneği,


Kirada hapis hakkı nasıl kullanılır?