Kiralar 5 yılda yüzde 900'e yakın arttı: Tüketici Birliği çözüm önerilerini paylaştı! Ev sahiplerine yüksek vergi...
Kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artışlar, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları resmen kriz haline getirdi. Tüketici Birliği Federasyonu çözüm önerilerini sıraladı. İşte ayrıntılar...
Kiralık konutlarda kriz devam ediyor. Yüzde 25 oranındaki zam sınırlamasına karşın, konut sahipleri enflasyonu neden göstererek, kiracılarından daha yüksek oranlarda artış yapmalarını talep ediyor. Hemen her gün konut sahipleri ile kiracılar arasındaki olaylar basında yer alıyor.
REIDIN'in 2023 Ağustos Konut Kira Değerleri Araştırmasına göre, Türkiye genelinde Konut Kira Değeri Ağustos 2023'te, Temmuz'a göre ortalama yüzde 10.04, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre ise ortalama yüzde 137.24 oranında yükseldi.
Türkiye'de 2018 Ağustos’tan bugüne geçen beş senede konut kiralarında gözlenen nominal artış ise ortalama yüzde 891.67 olarak belirlendi. Artışların yüksek kalmayı sürdürmesinde yüksek enflasyon oranı gibi etkenlerin yanı sıra, kullar açılmadan önce ailelerin taşınma kaygısı ve tayin ayı olan eylül öncesi taşınma telaşının etkisinin olabileceği de öngörülüyor.
DAVA SAYILARI KATLANDI
Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubu Başkanı Yunus Emre Bitmez, “BarınMA” başlığında gerçekleştirdikleri çalışmanın sonuçlarını bir raporla duyurdu.
"Kiracı-kiralayan arasında yaşanan sorun gittikçe derinleşiyor" açıklamasında bulunan TBF Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubu Başkanı Yunus Emre Bitmez, "2022 Eylül-2023 Eylül dönemlerinde gerçekleştirilen kamuoyu araştırmaları, yaşanan konut krizinin daha da derinleştiğini ortaya koyarken, geride kalan bir senelik süre içinde açılan dava sayılarındaki patlama, kiracı-kiralayan arasında yaşanan kriminal gelişmeler endişe verici boyutlara ulaşmıştır" şeklinde konuştu.
'BarınMA' başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye'nin yarısından fazlasının kiracı olduğunu vurgulayan Yunus Emre Bitmez, "10 kişiden 7’sinin kira ve depozito ödemek için yeterli maddi olanakları bulunmamaktadır. Hane halkı gelirinin yarısı kira ödemek için kullanılıyor. 10 kişiden 7’si, kira miktarı konusunda kiralayan ile uyuşmazlık yaşamıştır" verilerini paylaştı.
Ev sahibi ile anlaşmazlık yaşayan kiracıların tamamına yakınının, kira bedelinin yüzde 75-100 yükseltilmesi talebiyle karşılaştığına değinen Bitmez, "Kiralayan ile uyuşmazlık yaşayan kiracıların yarısı, kiralayanın yüksek oranlı zam isteklerini kabul etmek zorunda kalmışlardır" ifadelerini kullandı.
ÜÇ EVDEN FAZLASINA SINIR
Açıklamasında "2021 yılının son çeyreğinde başlayan yüksek enflasyonun da tetikleyici etkisi, konut ve kira sorununun temel ve evrensel insan hakkı olan barınma hakkının ağır şekilde ihlaline yol açmaktadır" diyen Bitmez, Tüketici Birliği Federasyonu'nun yaklaşık 1 senedir paylaştığı çözüm önerilerini de açıkladı.
İşte o öneriler:
- Üçten fazla daire sahibi olan kişilerin ödediği çevre ve temizlik ve benzeri tüm vergilerin yükselen oranlarda ek vergiye tabi tutulması.
- Üçten fazla ev sahibi olan kişilerin kira gelirlerinden ödedikleri verginin yüksek oranlarda ek vergiye tabi olması.
- Üçten fazla ev sahibi olan kişilerin yeni alacakları daireler için tapu işlem ve harçlarının yükselen oranlarda alınması.
- Üçten fazla ev sahibi olan kişilerin yeni alacakları konutlar için konut kredisi kullanmaları halinde, faiz ve masrafların daha yüksek alınması.
- Kira geliri ile geçinen kişileri mağdur eden yüzde 25 zam sınırı uygulamasından vazgeçilmesi.
Emlak sektörü çöküyor: 1.4 milyar nüfuslu ülkede milyonlarca ev boş!
Kredi kartı kullananlara kötü haber! Devrim gibi yenilik! Faiz oranları adeta fırladı!
Milli Emlak'tan son dakika Ekim 2023 müjdesi! 9 bin TL'ye arazi satacak!