04 / 05 / 2024

Kiralar aylık bazda yüzde 6,33 arttı! Merkez Bankası açıkladı! 

Kiralar aylık bazda yüzde 6,33 arttı! Merkez Bankası açıkladı! 

TCMB, Mart ayında kiraların aylık bazda yüzde 6,33 arttığını ortaya koydu. İşte Merkez Bankası'nın açıkladığı o rakamlar...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı. TCMB, mart ayında yıllık enflasyonun gıda alt grubunda gerilerken, temel mal ve hizmetlerde daha belirgin olacak şekilde diğer gruplarda arttığını ifade etti. 

Söz konusu rapora göre, aylık bazda hizmet, gıda ve temel mallar fiyat yükselişleriyle ön plana çıkan gruplar oldu. Ücret etkisinin ve geriye doğru endeksleme davranışının belirgin olduğu hizmet grubunda aylık fiyat artışı bir miktar gerilemekle beraber, kira, eğitim ve haberleşme kalemleri öncülüğünde görece yüksek seyir izledi. 

Kiralar aylık bazda yüzde 6,33 arttı! Merkez Bankası açıkladı! 

KİRALAR AYLIK BAZDA YÜZDE 6.33 ARTTI 

Hizmet fiyatları artışı, Mart 2024'te yüzde 4,20 ile yavaşlamayı sürdürmekle birlikte kuvvetli seyrederken, grup yıllık enflasyonu 2,12 puan yükselişle yüzde 96,48 oldu. Aylık bazda ulaştırma grubu fiyatları sınırlı bir miktar düşüş gösterirken, diğer alt gruplarda belirgin fiyat yükselişleri izlendi. 

Yıllık enflasyon ulaştırma alt grubunda düşüş yaşanırken, lokanta-otelde görece yatay seyretti, diğer alt gruplarda ise arttı. 

Kiralar aylık bazda yüzde 6,33, haberleşme hizmetleri ise telefon görüşme ile internet ücretleri kaynaklı olarak yüzde 6,63 arttı ve yüksek artış eğilimine devam etti.

Yine kira alt grubunda yıllık enflasyon 3,02 puan artış gösterdi ve yüzde 123,95’e ulaştı. 

Kiralar aylık bazda yüzde 6,33 arttı! Merkez Bankası açıkladı! 

Merkez Bankası'nın raporuna göre, gıda fiyatlarında yaşanan aylık artışı kırmızı et öncülüğünde işlenmemiş gıda fiyatları sürüklerken, işlenmiş gıda grubundaki zayıflama da ön plana çıktı. Temel mal grubu fiyat yükselişi Mart ayında güç kazanırken, dayanıklı mal grubu öne çıkan alt grup olarak belirlendi. 

Bu gelişmede, döviz kurunun etkileri hissedilirken, iç talep şartlarının dirençli seyri dayanıklı tüketim mallarında maliyet yükselişlerinin fiyatlara geçişini kolay hale getirdi. 

Kira beyannamesinde son gün bugün! Hazır kira beyannamesi 2024: Kira gelir beyannamesi nasıl verilir?

Nissan Qashqai, X-Trail ve Juke modellerinde 250 bin TL'lik nakit alım desteği! Nisan kampanyasını kaçırmayın!

Konutta fiyatlar dolar bazlı düşüyor! Şimdi ev almak için doğru zaman mı?


 


Geri Dön