Konut

Kiralar gerileyecek mi İktidarın planı ne? Kirada oturanların geleceği bu habere bağlı

Tavan yapan kira ve konut fiyatlarına çözüm arayan iktidar kabine toplantısının ardından yeni formülünü açıkladı. Gelen şikayetlerin takip edildiğini belirten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum fiyatların gerileyeceğini söyledi. "O da fiyatların geri gelmesine neden olacak, sistem oturacak" diyen Kurum, özetle şunları söyledi:FİYATLAR GERİ GELECEK"Gelen şikayetlerin takibini Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte biz yapıyoruz

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından yüksek kiralar ve Konut fiyatlarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıt verdi. 

"O da fiyatların geri gelmesine neden olacak, sistem oturacak" diyen Kurum, özetle şunları söyledi:

FİYATLAR GERİ GELECEK

"Gelen şikayetlerin takibini Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte biz yapıyoruz. Suni bir artıştı hep bunu söylüyoruz. Arzda bir sıkıntı varsa bu sıkıntıyı giderecek süreci Cumhurbaşkanımız paylaştı. O da fiyatların geri gelmesine düşmesine neden olacak ve sistem oturacak.”

(Piyasada düşüş oldu mu) sorusuna cevap veren Kurum, sözlerine şöyle devam etti:

“Maliyetlerin de orada etkisi var tabii. Demir ve çimento gibi ana maliyetler diyelim. Şu an bunlar geri geri geliyor. Hem dünyadaki tedarik zincirinin şartların oturmasıyla da alakalı bir durum. Ülkeler pandeminin ardından üretime geçti, arz arttı. Talep aynı kalınca da mecburen fiyatlar da geri geliyor. Onlar da şartlar oturuyor. Kirada da olacak konut fiyatında da olacak."

VATANDAŞIMIZI AÇ VE AÇIKTA BIRAKMAYIZ

"Bizim yaptığımız projelerle de ayrıca buna imkan sağlayacağız. Vatandaşımızı her işte olduğu gibi konut, kira işinde de aç ve açıkta bırakmayacağız.

Hazine arazileriyle ilgili her türlü sübvansiyonu yapıyoruz ve ilerleyen günlerde de yapmaya devam edeceğiz.

Kaç dönüm üzerinde uzlaşı var bunları da önümüzdeki ay itibariyle onları açıklayacağız."

Sosyal konut projesinin ne zaman hayata geçeceğine ilişkin bir soruya cevap veren Bakan Kurum, "Ağustos değil eylüle kaldı gibi, Eylül ayında yine Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Projeyi vatandaşlarımıza böylece sunmuş olacağız." dedi.

Öte yandan herkesin merak ettiği kira zammı düzenlemesi hakkında detayları açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

"1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor."