Ekonomi

Kiralar patladı öğretmenler kaçmanın yolunu arıyor!

Tatil cenneti Bodrum'da kiralar yüzde 300'ün üzerinde arttı. Yaz sezonunda yıllık kiralık ev bulmanın imkansız hale geldiği ilçede kiralar 6 bin lira ile 50 bin lira arasında değişiyor.Kiraların 6 bin liradan 50 bin liraya kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterdiği Bodrum'dan kaçış için yaz tatilinde tayin isteyen öğretmenlerin yüzde 30'u ilçeden adeta kaçtı

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde yaşanan kira göçleri tatil cennetlerinde yüzde 300'leri bulan kira artışları nedeniyle giderek artıyor. Kiraların 6 bin liradan 50 bin liraya kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterdiği Bodrum'dan kaçış için yaz tatilinde tayin isteyen öğretmenlerin yüzde 30'u ilçeden adeta kaçtı. Muğla'nın Bodrum ilçesinde, öğretmen açığı baş gösterirken kalanların bir kısmının da yüksek kiralar nedeniyle farklı sektörlere yöneldiği ifade edildi. Okullarda azalan sınıfların birleştirildiği ve kalan öğretmenlerin ise istenmeyen görevlendirmelerle karı karşıya kaldığı ifade edilirken "barınamıyoruz ve geçinemiyoruz" diyen öğretmenler lojman ve yüzde 50 indirimli ulaşım imkanı istiyor.

Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, yüzde 300 artan kiralar nedeniyle barınma sorunuyla karşı karşıya kalan öğretmenlerin yüzde 30'unun ilçeden ayrıldığını söyledi. Bodrum'daki öğretmenlerin yüzde 80’inin geçtiğimiz haziran ayında il dışı tayin sürecinde ilçeden ayrılma talebinde bulunduğu bildirilmişti. Duvar'ın haberine göre Bodrum'da görev yapan öğretmenlerin yüzde 80'inin yoksulluk sınırında yaşaıyor ve görev yarının değiştirilmesini istiyor. Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, barınma sorunlarının katlanarak büyüdüğünü belirterek, ilçedeki öğretmenlerin ev sahiplerinin tacizleriyle karşı karşıya olduğunu, yüzde 30'a yakınının geçinemediği için yaz tatili sürecinde yer değişikliği tayini gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yüzde 20 öğretmen açığı  var

İlçedeki okullarda öğretmen açığı yaşandığını belirten Okyay, geçim sıkıntısı içindeki ailelerin de çocuklarını açık liselere kaydettirdiğini azal sınıfların birleştirildiğini, sınıfı kapanan öğretmenlerin ise istenmeyen tayinler ve görevlendirmelerle karşı karşıya kaldığını söyledi. Bodrum’da yüzde 20’yi aşan öğretmen açığı olduğunu ve bu açığın ücretli öğretmenlerle kapatılmak istendiğini ifade eden Okyay, "Bakanlık taşeron işçi gibi geçici, mevsimlik öğretmen görevlendiriyor. Aldıkları ücret, asgari ücretin altında. Meslek onuru zedeleniyor" şeklinde konuştu. Öğretmenler olarak barınma hakkı istediklerini ve lojman talep ettiklerini ifade eden Okyay, toplu taşımada yüzde 50 indirim ve bir öğün ücretsiz yemek talepleri olduğunu dile getirdi. Haberde ayrıca Bodrum'da yaşanan barınma sorunları nedeniyle bazı öğretmenlerin de mesleklerini bırakarak farklı sektörlere yöneldikleri belirtiliyor.

 

TOKİ Muğla Bodrum 2022 projesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

Emlak Konut GYO Muğla Bodrum parselinin değeri belli oldu!

Bodrum aşırı yoğunluk yüzünden kırmızı alarma geçti