Emlak Konut

Kiralar yeniden uçtu, İstanbul’da en yüksek kira artışı lüks semtlerde değil, bu iki ilçede oldu!

Türkiye’de kira artışları yeniden hızlandı. Kiralık konutlarda metrekare başına yıllık fiyat artışının yüzde 172,9’a yükseldiği, kiralık konutta ilan metrekare fiyatının ise 71 TL’ye çıktığı bildirildi.

Konut fiyatlarıyla ilgili en kapsamlı araştırmalardan biri olan Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) 2022 yılının Aralık ayına ilişkin Kiralık Konut Piyasası Raporunu yayımladı.

Rapora göre, ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı aralıkta yüzde 172,9 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 71 TL'ye yükseldi. Diğer taraftan, yıllık kira artış oranı İzmir’de yüzde 162,2, Ankara’da yüzde 160,9 İstanbul’da ise yüzde 150 oldu.

İSTANBUL’DA BİR KONUTUN ORTALAMA KİRASI 10 BİN TL

Raporda yer alan verilere göre, İstanbul’da ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul'da 100 TL, Ankara'da 47 TL, İzmir'de ise 68,2 TL olarak belirlendi.

Enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatlarının hem ülke geneli hem de üç büyük şehirde arttığı vurgulanan raporda, İstanbul’da 100 metrekarelik bir konutun kirasının 10 bin lira olduğu ortaya çıktı.

EN YÜKSEK ARTIŞ KAĞITHANE VE ESENLER’DE!

Rapordaki en ilginç ayrıntılardan biri de İstanbul'un ilçelerinde yaşanan en yüksek kira artışlarıyla ilgili oldu. Buna göre, İstanbul’da ilçeler bazında en yüksek kira artışı, sanıldığı gibi lüks semtlerde değil,  Kağıthane’de yaşandı. İlçe olarak en yüksek artış yüzde 257,8 ile Kağıthane’de yaşanırken en düşük artış ise yüzde 96,4 ile Beykoz'da gerçekleşti. 

İstanbul’un bir diğer ilçesi Esenler’deki artış yüzde 190,8, Sultanbeyli’deki artış yüzde 185,5 ve Maltepe’deki artış ise yüzde 183,3 olarak kayıtlara geçti.

Rapora göre, geçtiğimiz yılın Aralık ayı itibarıyla ortalama kira fiyatının en yüksek olduğu üç ilçe sırasıyla metrekare başına 257 TL ile Beşiktaş, 238 TL ile Sarıyer ve 189 lira ile de Beyoğlu ilçesi oldu. Diğer yandan en düşük metrekare kira fiyatının yaşandığı ilçe ise 58 TL ile Arnavutköy oldu. Buna göre, Beşiktaş’ta 100 metrekarelik bir konutun kirası ortalama 25 bin TL’ye yükseldi.

ANTALYA BİR YILDA 4 KAT KİRA ARTIŞIYLA ZİRVEYE ÇIKTI!

BETAM raporundaki aralık verilerine göre bütün büyük şehirlerdeki yıllık kira fiyatı artış oranı yüzde 64,3 olan yıllık TÜFE enflasyon oranından yüksek gerçekleşti. Şehirler bazında bakıldığında ise Antalya yüzde 292,2 ile en yüksek kira artış oranının gözlemlendiği şehir oldu.

Bu ilde kira fiyatları bir sene içinde ortalama 4 kata yakın yükseldi. Antalya dışında fiyat artışlarının en yüksek olduğu diğer iller ise yüzde 218,2 ile Trabzon, yüzde 212,5 ile Denizli, yüzde 207,7 ile Mersin ve yüzde 181,3 ile Adana olarak kayıtlara geçerken, en düşük kira artışının görüldüğü il ise yüzde 126,6 ile Erzurum oldu.