05 / 01 / 2025

Kiralar yüzde 400'e varan oranlarda arttı: Esnaf kepenk indiriyor, lüks markalar da AVM'lere kaçıyor! 

Kiralar yüzde 400'e varan oranlarda arttı: Esnaf kepenk indiriyor, lüks markalar da AVM'lere kaçıyor! 

İstanbul'da, İstiklal Caddesi başta olmak üzere Bağdat Caddesi ve Bahçeşehir Gölet bölgeleri fahiş iş yeri kira bedelleriyle gündeme geldi. Bölgelerde esnaf kepenk indiriyor, lüks markalar da AVM'lere kaçıyor. İşte ayrıntılar...



Uluslararası bir gayrimenkul şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyanın en pahalı iş yeri kiralarının olduğu caddesi İtalya'daki Via Monte Napoleone oldu. Listenin 40'ıncı sırasında ise İstiklal Caddesi yer aldı. 

Fakat eski çehresini kaybeden İstiklal Caddesi aynı zamanda büyük bir değişim sürecinde. Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; caddedeki esnaflar, kiraların 250 bin liradan başlayarak 1 milyon liraya kadar yükseldiğine dikkat çekiyor. 

Kiralar yüzde 400 e varan oranlarda arttı: Esnaf kepenk indiriyor, lüks markalar da AVM lere kaçıyor! 

İSTİKLAL CADDESİ'NDE KİRALAR RESMEN UÇTU

İstiklal Caddesi'nde eskiden giyim mağazası olan şimdilerde ise kuruyemiş dükkanı olarak hizmet veren bir iş yeri sahibi, kiraların dükkan büyüklüğüne göre değiştiğinin, 2 ile 3 katlı giyim mağazalarının en yüksek kiraları ödeyebildiğinin, çünkü ürünlerinin de pahalı olduğunun altını çizdi. 

Yine bir başka tatlıcı da dükkanını ara sokağa taşımayı düşündüğüne vurgu yaparak, kirasını gelecek yıl 450 bin Türk Lirası yapacaklarını dile getirdi ve "Müşterilerim genel olarak yabancı. Burada eskiden kafeler vardı, ağaçlar bulunuyordu. Bu dükkan da bir kafeydi ancak 2012 yılından bu yana tatlıcı olarak ben işletiyorum. Artık fahiş kira bedellerine dayanamıyorum" şeklinde konuştu.  

Kiralar yüzde 400 e varan oranlarda arttı: Esnaf kepenk indiriyor, lüks markalar da AVM lere kaçıyor! 

DOLAR BAZLI KİRA VERMEK YERİNE AVM'LERE GEÇİŞ BAŞLADI

İstanbul'da Bağdat Caddesi ve Bahçeşehir Gölet bölgesi de yüksek kira bedelleriyle ön plana çıkıyor. Bağdat Caddesi'ndeki ünlü markalar, binlerce dolar kira vermek yerine son aylarda birer birer kepenk indirerek AVM'lere geçmeye başladı. 

Caddede berberlik yapan bir esnaf, saç kesim ve bakımına binlerce TL almasına rağmen kira bedelini güçlükle ödediğinin altını çiziyor. 

Son 10 senedir değeri her geçen gün artan Gölet bölgesinde ise mekanların kiraları da menü fiyatları da cep yakıyor. Kira bedelleri ortalama 500 bin TL'yi bulurken, farklı ülkelerin mutfaklarının yer aldığı dükkanlar da bölgede oldukça popüler. Gölet bölgesinde de insan ve mekan anlamında radikal değişimler son  senelerde arttı. 

Kiralar yüzde 400 e varan oranlarda arttı: Esnaf kepenk indiriyor, lüks markalar da AVM lere kaçıyor! 

KİRALAR YÜZDE 400'LERE VARAN ORANLARDA ARTTI 

İstanbul'da kentsel dönüşümle yenilenen bölgelerin başında gelen Avcılar'da da fahiş kiralar gündemde. Mahallelerin sembolü küçük esnaf, kentsel dönüşümle gidiyor ancak geri dönemiyor. 

Yenilenen binalardaki bakkal, manav, terzi aynı semtte 5 katı kiralarla karşı karşıya kalması sebebiyle kepenk indirmek zorunda kalıyor. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği verilerine göre İstanbul'da 270 bin esnaf ve sanatkâr  mevcut ve  bunların yüzde 80'i sokak aralarında faaliyette bulunuyor. 

Kentsel dönüşümle yenilenen binalarda kira bedelleri semtine göre yüzde 100 ila 400 oranında artmış halde. Avcılar'da lastikçilik yapan bir esnaf, kirası yüzde 100 zamlanınca mesleği bıraktığına dikkat çekerek, terzilik yapan bir diğer esnaf da 40 bin TL kira ile taşındığı yeni dükkanının olduğu yapının kentsel dönüşüme gireceğini belirtti. 

Ortalama metrekare maliyetinin 1000 dolar olduğu Bağdat Caddesi hakkında açıklamalarda bulunan Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik, iş yerlerinin değer artışının artan nüfusla beraber konuta nazaran daha fazla olduğunu vurguladı. 

Şişik, “Bağdat Caddesi’nde kat sınırı olduğu için müteahhitler kat karşılığı çalışmayı tercih etmiyorlar. Bunun yerine taahhüt işleri daha çok. Bağdat Caddesi’nde yapıların çoğu eski ve bölgede her 3 binadan 1’i yenilenmiş durumda. Ayrıca iş yerlerinin değer artışı artan nüfus doğrultusunda konuta nazaran daha da arttı diyebiliriz” ifadelerini kullandı. 

Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı ise kira krizine karşı bölgesel kira düzenlemeleri ve tahliye süreçlerinin hızlandırılması önerilerini gündeme getirdi. Varlı, kira tavan zam oranlarının piyasa dengesini korumaktan uzak olduğuna dikkat çekti ve yüksek kira zamlarının ödeme zorlukları ile tahliye davalarının, piyasada daha fazla sorun yarattığını dile getirdi. 

Adalar rant kıskacında: Artan yapılaşma vatandaşları isyan ettirdi!

Krediyle 2 odalı ev alan, geriye 2 oda dolduracak kadar para ödemek zorunda kalıyor!

Bursa ve Gemlik'te deprem gerilimi artıyor! Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı 7 büyüklüğünde deprem için uyardı!


Geri Dön