Kiralara özel okul dopingi!
Ankara'nın Ümitköy, Çayyolu ve Yaşamkent’te kira fiyatları son günlerde kira ücretleri bir hayli arttı. İlçe sakinleri bu duruma bölgedeki özel okulların neden olduğunu dile getiriyor.
Ankara'nın Ümitköy, Çayyolu ve Yaşamkent ilçeleri sakin yaşamıyla Ankaralıların tercih ettiği ilçelerden biri oluyor. Gazete Duvar'dan Mühdan Sağlam'ın haberine göre; Başkent Üniversitesi’nin bölgede olması, 1+1 ev sayısının fazlalığı öğrencilerinin ilgi odağı haline geldi. Durum böyle olunca semtin nüfusu gittikçe çoğaldı. 2014’ten bu yana Ümitköy ve Çayyolu’nu kapsayan Koru metrosunun faaliyete geçmesiyle arabası olmayanlar için bölge vazgeçilmez oldu. Bu cazibe ile birlikte son ekonomik durumla pekişen konut fiyatlarında artışı yaşandı .
Dolar ile beraber evin değeri de arttı
Zoray Bey Yaşamkent’te ailesiyle birlikte kalıyor. Ev alma hikayeleri şu şekilde: “Annem ve babam farklı tıp fakültelerinde akademisyen. Henüz ben çocukken kooperatife girip 20-25 yıl ödemeyle şu an oturduğumuzu evi almışlar. Buraya 2009’da taşındık. Doğrusu o zaman Yaşamkent’in adını çok insan bilmiyordu. O zamandan günümüze Yaşamkent ve civarında hızla yapılaşma başladı. Şimdi burası da Çayyolu, Ümitköy gibi neredeyse şehrin içinde kaldı. Biz buraya taşındığımızda evlerin fiyatları yüksek olmakla beraber yine de makulmüş. Şu an evimiz 1 milyon 300 bin civarı ediyor. 2009 ile arasında 5-6 kat fark var. Asıl dikkatimi çeken, evimizin değeri arttı, ama son 2-3 yıl içinde 3 kat arttı.”
“Siz gelmeden kontrol ettik, biz evimize taşındığımızda 1 dolar 1,6 liraymış. Şu anda 8,5 lira civarında. Yani dolar 5 kat artmış. Aslında evin değeri dolar bazında neredeyse hiç değişmemiş, yani o zaman 140 bin dolar civarında olan ev, yine aynı 140 bin dolar, ama kur farkı girince aynı ev oluyor 1 milyon 300 bin. Ne diyeyim ki…”
Aidatlar kiralar ile yarışıyor
Aidat ile ilgili soru sorulduğunda da şu yanıt veriliyor: “Kira fiyatları da aynı şekilde: Biz taşındığımızda Yaşamkent’in henüz yapılaşması devam ediyordu. Kiralar site aidatlarının uçuk seviyelerde olması sebebiyle oldukça düşüktü. Ancak yapılaşmanın tamamlanmasının ardından kira fiyatları, civar yerleşim yerleri ile (Beysukent, Konutkent gibi) paralel seviyelere ulaştı. Aynı kıyaslamayı kira fiyatları üzerinde de yapacak olursak, 2-3 sene içerisinde 2 kattan fazla bir fiyat artışı var. Ayrıca, evlerin geneli site içerisinde. Yani güvenlik-otopark-bahçe vs. giderler var. Böyle olunca kiraya kafa tutar cinsten aidat ödemelerini de kıyaslamaya dahil etmek gerekir."
Ev sahipleri kiracıyı çıkarmak istiyor
Çayyolu’nda 6 yıldır yaşayan Derya Hanım buraya ilk taşındığında doktora öğrenciymiş daha önce okuluna yakın diye Dikimevi’nde oturuyormuş, ancak kalabalık ve gürültü sebebiyle taşınmış.Evine ilk taşındığında aidatı da kirası da uygunmuş “1500 liraya kira ve ısınmayı ödeyebiliyordum” diyor. Ancak son iki-üç yılda durum değişmeye başlamış. Ev sahibi her sene kiraya makul zam yapıyormuş, fakat bu sene sözleşmede TÜFE oranı yazmasına rağmen kirayı 220 lira arttırması gerekirken 250 lira artırmış. “Baktığınızda 30 lira çok büyük bir ücret değil, ancak niyet beni sorgulama itti” diyor. Zam oranına itiraz etmiş, ancak ev sahibi “İstemezseniz çıkın” yanıtını almış.
Aidat konusuna da değinen Derya Hanım, “Eylül 2020’de aidatımız 225 liraydı. Önce aralıkta 325 oldu, sonra şubatta yeniden zam geldi ve 400 lira oldu. Apartman yönetimine kızamıyorum, aidatın içinde ısınma gideri de var. Doğal gaz çok zamlandı. Yani bir yılda yüzde 30-40 zam geliyor. Mecbur kalıyorlar. Ama ev sahibimiz bunu bilmesine rağmen anlayış göstermedi”. Nedenini sorulduğunda da şu yanıtı veriyor: “Ben aslında bu durumda taşınmak istedim. Ama hem taşınma masraflı hem de komşuların uyarısı kalmama etki etti. Karşı komşum bin 800 lira kira veriyormuş, ev sahibi kirayı 2 bin 250 liraya çıkarmış. Komşum itiraz edince evi boşaltmak zorunda kaldı. Ev sahipleri evleri boşaltmaya zorluyor. Bu semt son dönemde metroyla beraber kalabalıklaştı. Böyle olunca ev sahipleri kolayca kiracı buluyor. Yan binamızda ev sahibi “Ben oturacağım” diyerek kiracıyı çıkardı. Sonra 2 bin 500’den kiraya verdi. Sözleşme oranında zam yapmazlarsa davalık olacaklarını bildikleri için kiracıları çıkarıp daha yüksek ücretle kiraya veriyorlar. Böylece daha çok kazanıyorlar”
Özel okulda okuyunca zengin sanıyorlar
Başkent Üniversitesi’nde 4’üncü sınıf öğrencisi olan Ozan Bey 2+1 evde yaşıyor. Evleri 15 yaşında yani Ankara geneline göre yeni sayılır. “Neden Ümitköy? sorusuna Ozan Bey şu yanıtını veriyor: “Başkent Üniversitesi buraya yakın, servis de buradan geçiyor” Ozan Bey, Aydın'lı. Pandemide ailesinin yanına dönmemiş: “İnanın kira çok etki etti. Biz şimdi 1400 lira ödüyoruz, ama henüz zam zamanı gelmedi, Eylül’de belli olacak. Bence 1600 lira isteyecek. Aidatımız 450 lira. Şimdi Gökhan (ev arkadaşı) ile konuştuk gidersek 'Bir anda okul açılıyor' derlerse ne yaparız diye. Yani oturmasak da aidat ve kira ödeyecektik. Şimdi mahallede bizimkine benzer evler 2 bin 200-2 bin 600 lira. Aidatla oluyor 3 bin. Benim ailem memur, Gökhan’ınki esnaf. Özel okuldayız ama zengin değiliz, ailemiz kredi çekerek okul taksitlerimizi ödüyor. Ben staj yapıyorum, Gökhan da bir kafede işe girdi."
"Çankaya Üniversitesi de buraya taşındı? Bu, ev kiralarını etkiledi mi?” sorusuna Ozan Bey şu yanıtı aktarıyor:
“Çankaya Üniversitesi daha da uzakta, Bağlıca’da. Ama oraya doğru da yerleşim kayıyor. Öğrenci sayısı artıyor. O yüzden 1+1 ev sayısı arttı. Ama biz dört yıl önce geldiğimizde az olan bu 1+1 evlerin kirası 500-600 liraydı. Şimdi sanırım normalleşme başladı diye bu evlere en az 1500 lira istiyorlar. Öğrenci olduğumuzu biliyorlar, şimdi yeni öğrenciler geliyor, ev sahipleri 'Öğrenciler, nasılsa mecburlar' diyor. Sanıyorlar ki hepimizin ailesi çok zengin, oysa değiliz.”
Diğer ilçelerde olduğu gibi Ümitköy/Çayyolu ve Yaşamkent’te de kira ve konut fiyatları son dönemde yükseldi. Özellikle konut satışlarında dolar kurunun seyri oldukça eetkili fakat kiracılar için durum daha içinden çıkılmaz. Pek çoğunun ev sahibi yasal zam oranının üstünde zam yapıyor. Taşınma masrafı, yeni evin depozitosu, emlakçı gideri ve aradaki kira farkı gibi faktörler kiracıları, çok zorlansalar da, kiracılar zammı kabul ediyor.