12 / 08 / 2024

Kiralara tepki çığ gibi büyüyor! Bir yıldır enflasyonun üstünde artıyor!

Kiralara tepki çığ gibi büyüyor! Bir yıldır enflasyonun üstünde artıyor!

Ülke genelinde kira bedelleri fahiş rakamlara ulaştı. Vatandaşlar yükselen kira bedellerinden şikayet etmeye devam ediyor. Kiralar son bir yılda enflasyonun üstünden arttı. Kira artışlarına tepki çığı gibi büyüuor.



Yüzde 25 kira artış uygulaması 1 Temmuz itibariyle kaldırıldı. Temmuz ayı kira artış oranı, haziran ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon kararıyla birlikte, kira artışlarını etkileyen 12 aylık TÜFE rakamları da netleşmiş oldu. 

Kira bedelinde yüzde 25 zam sınırlamasının kalkmasıyla birlikte, kira sözleşmesi sona eren vatandaşlar TÜFE üzerinden ev sahiplerine zam yapacak. Kira bedellerindeki artış vatandaşın belini bükerken son bir yılda kira artışlarının enflasyonun üzerinde olduğu belirtildi. 

İktisatçı Aydın Akkoç sosyal medya hesabı X'ten kira ve konut fiyatlarına değindi. Kiraların enflasyonun üzerinde kaldığını konut fiyatlarının ise  enflasyonun altında artış kaydettiğini açıkladı.

Akkoç, http://sahibinden.com ve Betam'a göre sene başından bu yana kiraların enflasyonun üzerinde ve reel olarak artıtığını ve son bir yılda ise hafif reel gerileme  olduğuna değindi.  Akkoç konuyla ilgili '' Kiraların artmaya devam ettiği ise açık, ne zaman nerede durur bilmiyoruz. Tüik'e göre ise +++'' dedi. 

İşte Akkoç'un sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o açıklama... 

Aydın Akkoç @AkkocAyd

Nominal ve reel ayrımı yapıyorum, bu yüksek enflasyonda nominal düşüş beklemek kolay değil ancak bir yıldır konut fiyatları enflasyonun altında kiralar ise enflasyonun üstünde artıyor, bir zaman sonra kiralar da enflasyon kadar artmaz ama o nokta geldi mi gelmedi mi bilmiyoruz.

 

Kira bedeli en yüksek iller hangileri? 1 yılda yüzde 125 arttı...

Kira kontratları e-Devlete geçti: Peki nelere dikkat edilmeli? 

Geri Dön