02 / 05 / 2024

Kiralara üniversite öğrencisi zammı geliyor!

Kiralara üniversite öğrencisi zammı geliyor!

Üniversiteyi kazanan öğrenciler büyük şehirlerde kiralık ev talebini yüzde 30 artırdı. Ev sahipleri öğrenciye gizli zam yaptı. Üniversite sonuçlarının açıklanması büyük şehirlerde kiralık evlere olan talebi artırdı



Kiralık daire talepleri İstanbul ve Ankarada yüzde 30 oranında artış gösterirken, ev sahiplerinden öğrencilere gizli zam geldi. Geçen cuma, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından aileleri, çocuklarının üniversite kazandıkları şehirde ev kiralama telaşı sardı. İstanbulun çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapması nedeniyle Anadoludan ciddi bir öğrenci göçü çektiğinin altını çizen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş Bu dönemde kiralama taleplerinde yüzde 30 oranında artış oluyor. İstanbulun tüm bölgelerinde kiralık evlere talep artarken, üniversitelerin bulunduğu bölgelerde ise çok daha fazla talep artışı meydana geliyor dedi.

Aileye 1.000 lira, öğrenciye 1.200 lira

Gerek özel gerekse devlet üniversitelerinin merkezi haline gelen Beşiktaşta talebin çok arttığını vurgulayan Ateş, bu bölgede 1+1 kiraların 800 liradan, 2+1lerin 1.600 liradan, 3+1lerin ise 2.000 liradan başladığını söyledi. Mecidiyeköy ve Fındıkzade bölgesinde de kiralık ev fiyatlarının Beşiktaşa paralel gittiğini aktaran Ateş, Avcılarda da 1+1 evlerin kiralarının 600-700 lira arasında, 2+1 evlerin 900-1.000 lira arasında, 3+1lerin ise 1.600-1.700 lira arasında olduğunu belirtti. Mal sahiplerinin öğrenciye daha pahalıya ev kiraladıklarına dikkat çeken Ateş Aileye 1.000 liraya kiralanan ev, öğrenciye 3-4 arkadaş evi tutacak kişi başına düşen maliyet azalacak düşüncesiyle 1.200 liradan kiralanıyor. Ayrıca evin hor kullanılacağı düşüncesiyle bazı ev sahipleri öğrenciden bir yerine iki kira bedeli depozito talebinde bulunuyorlar diye konuştu.

Satışlarda da yüzde 10 artış oluyor

Evi daha titiz kullanıp zarar vermeyeceği düşüncesiyle ev sahiplerinin bayan öğrencilere fiyat konusunda pozitif ayrımcılık yaptığını da söyleyen Ateş, aslında tam aksine erkek öğrencilerin eve daha az zarar verdiğini ve yıpratmadığını belirtti. İstanbulda yapılanmaya paralel olarak göçün devam etmesi sebebiyle hâlâ konut açığı olduğunu ifade eden Ateş, kiralık dairelere talebin çok fazla olduğunu belirtti. Eskiden ev kiralamak isteyenlerin aynı gün ya da bir gün öncesinde kiralık ev bulabildiklerini kaydeden Ateş, günümüzde ise İstanbulda ev kiralamak isteyen bir ailenin 1-2 ay öncesinden kiralık ev aramalarına başladığını söyledi. Kiralamanın yanı sıra bu dönemde satışların da yüzde 10 oranında arttığını ifade eden Ateş Aileler artık çocuklarına ev kiralamak yerine evi satın alıp yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Özellikle markalı konut dışındaki bölgelerde yap satçı müteahhitler var, hem depreme dayanıklı konut üretip hem de fiyatları piyasanın altında olan. Aileler özellikle üniversite bölgelerindeki yap satçılara eğilim gösteriyor. Bugün 1e aldıkları evi öğrenci okulu bitirdiğinde 3e satacağı düşüncesiyle iyi bir yatırım aracı olarak görüyorlar dedi.

KİRALIK EVLERE OLAN TALEP ANKARADA YÜZDE 30 ARTTI 

Okullara yakın bölgelerde kiralık sıkıntısı var

İSTANBULUN yanı sıra diğer şehirlerde de kiralık evlere olan talepler kayıt dönemleri öncesinde artış gösteriyor.  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin, özellikle okulların bulunduğu bölgelerde bu dönemde kiralık ev sıkıntısı olduğunu söyledi. İstanbula paralel olarak Ankarada da kiralık ev talebinde yüzde 20-30 oranında artış olduğunu ifade eden Yetkin, son birkaç yılda ailelerin çocukları için kiralık ev yerine satılık evlere yöneldiğini ve bu dönemlerde satışlarda yüzde 10 artış yaşandığını belirtti. Okula yakın olan bölgelerden Cebecide ev kiralarının 700 ila 900 lira arasında değiştiğini kaydeden Yetkin, Beşevlerde de kiraların 800 ila 1.000 lira arasında değiştiğini bildirdi. Öte yandan Anadoluda yer almasına rağmen 2 üniversite bulunan ve öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehirde ise talepler daha çok 1+1 evlere gelirken, bu evlerin kiralık fiyatları 300 ila 450 lira arasında değişiyor. Eskişehirde 2+1 daireler 350 liradan başlarken, 3+1 daireler de 400 liradan başlıyor.
Star/Ayşe Ekin Gündüz


Geri Dön