08 / 10 / 2024
fuzul

Kiralarda 'kayıt dışı' depremi! Ev sahipleri ve kiracılar yine karşı karşıya!

Kiralarda 'kayıt dışı' depremi! Ev sahipleri ve kiracılar yine karşı karşıya!

Hükûmetin kira gelirlerindeki kayıt dışılığı önlemek için devreye alacağı tedbirler, bazı mülk sahiplerini telaşa düşürürken ev sahipleri ve kiracılar yine karşı karşıya geldi.





Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında; kira ödemelerini bankalar ve PTT aracılığıyla yapmayanlara ceza kesileceğini duyurmuştu. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre aynı şekilde yeni yılın başı itibariyle kontratların da e-Devlet’ten yapılacağını duyurmuştu. Piyasanın kayıt altına alınması ve fahiş artışların önüne geçilmesi ile ilgili alınan söz konusu bu kararlar, bazı mülk sahiplerini rahatsız etti. 

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli imzalı habere göre özellikle kontratsız kiralama yapan ve elden ödeme alan mülk sahipleri kiracıları ile karşı karşıya geldi. ‘Kirayı elden veren kiracıya da ceza kesileceğinin’ açıklanması ile beraber, kontratı olmayan ya da yenilemeyen kiracılar ev sahiplerine ‘kontrat yapalım’ talebinde bulunmaya başladı. Fakat bazı konut sahipleri vergiden kaçmak amacıyla bunu kabul etmeyip “O zaman ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın” baskıları yapıyor. Kiracılar da söz konusu bu durum karşısında mahkeme yolunu tuttu. Türkiye genelinde 750 bin adedi mega kent İstanbul’da olmak üzere 1,5 milyondan fazla boş konut bulunuyor. Bu konutların bir bölümü aslında boş değil, kontrat yapılmadığı için boş görünüyor fakat  kiracısı var. 

Kiralarda kayıt dışı depremi! Ev sahipleri ve kiracılar yine karşı karşıya!

MAHKEMEYE BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ

 Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan avukat Ercan Aslan “Maliye’nin söz konusu bu kararı sonrası konut sahibine dava açmak isteyenlerin sayısında artış gözleniyor. Çünkü kontratsız ve elden ödeme olarak gelir sağlayan ev sahibi sayısı oldukça fazla. Eğer konut sahibi kira kontratı yapmayı reddediyor ve kiraları elden almak istiyorsa, söz konusu bu durumu vergi dairesine bildirebilirsiniz. Kiracılar mutlaka yasal haklarını kullanıp kira kontratı talep etmeli, ödemelerini banka üzerinden yapmalı. Böyle bir durumda kontrat talebinizi resmî bir biçimde (mesela noter aracılığıyla) iletmeniz haklarınızı koruyacaktır. Uzun vadede, haklarınızı güvence altına almak için kontratsız bir kiralama sürecine kesinlikle girilmemesi gerekir” diye konuştu.


YARISI BANKAYA YARISI ELDEN!


Ayrıca bazı konut sahiplerinin kiracılarına, “kiranın bir bölümünü elden bir kısmını bankaya yatırılması” gibi uygulamalar teklif ettiği öğrenildi. Emlak işiyle uğraşan Murat Gözüpek de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Kira bedelleri son iki senede yüzde 200’ün üzerinde artış gösterdi. Konut sahipleri açısından bu yüksek vergi anlamına geliyor. Kira geliri arttıkça vergi dilimi de yükseliyor. Genelleme yapmak doğru olmaz fakat bir kesim var ki kirasını parça parça alıyor. Bir bölümünü bankaya bir kısmını nakit tahsil ediyor. Kontrat da bankadan tahsil ettiği bölüm üzerinden yapılıyor. Kiracı bunu kabul ediyor çünkü başka şansı yok. Özellikle eski kiracı da, yeni bir eve çıkmak çok maliyetli. Burada da bir vergi kaçakçılığı var” dedi.

YÜKSEK CEZALAR GELİYOR

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Maliye; konut ya da  iş yerlerini kiraya verenler ile kiralayanların kira bedellerinin elden ödemesine ceza uygulayacağını duyurmuştu. Söz konusu ödemelerin; banka şubeleri ile PTT kanalı ile yapılması zorunlu duruma getirilecek. Uymayanlara da işleme konu tutarın yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesileceği, kesilecek cezanın mükellefiyet durumuna göre; 20 bin Türk Lirası, 10 bin Türk Lirası ve 5 bin Türk Lirası’ndan  az olamayacağı, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası toplamının en çok 20 milyon lirayı bulacağı düzenlemesi üzerinde çalışılıyor. Uygulamanın yeni yılın başında deveye girmesi planlanıyor.

 

Belediyeler, Balıkesir’de 71 bin TL’den başlayan fiyatlarla  61 adet arsa ve arazi satıyor!

1941 yılında kira bedelleri '2 yıl önceki fiyatları geçmeyecek' kararı! 

SGK Uzmanı Erdursun’dan EYT’de “staj” mağdurlarını emekli edecek formül


Geri Dön