18 / 10 / 2024

Kiralarda yeni dönem resmen başladı! Elden kira alan da veren de yanacak!

Kiralarda yeni dönem resmen başladı! Elden kira alan da veren de yanacak!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile konut ve iş yerlerini kiraya veren mülk sahiplerinin kira ödemelerini artık sadece banka, PTT ya da özel finans kurumları aracılığıyla tahsil etmeleri zorunlu hale geldi.




Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellef olmayanların iş yeri ve konut kiralama işlemlerine yönelik tahsilat ve ödemelerinin banka ya da PTT aracılığıyla yapılmasını zorunlu kılan tebliğ bugünkü 32695 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu Gelir Vergisi Genel Tebliği, mükellefler ve mükellef olmayanların muamelelerine ilişkin tahsilat ve ödemelerin banka, diğer finansal kuruluşlar ya da posta idarelerinden alınan belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğunu da getiriyor. Söz konusu tebliğ, aynı zamanda bu zorunluluğun kapsamı ile uygulama usul ve esaslarının belirlenmesi konusunda da Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki veriyor.

Kiralarda yeni dönem resmen başladı! Elden kira alan da veren de yanacak!

ELDEN KİRA ALAN DA VEREN DE YANDI

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellef olmayanların yaptığı iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerin, Bankacılık Kanunu’nda tanımlanmış olan bankalar ile Posta Hizmetleri Kanunu’na göre kurulan Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT) tarafından düzenlenen belgelerle belgelendirilmesi gerekecek. Söz konusu bu zorunluluğa uyulmaması halinde de cezai yaptırımlar uygulanacak.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre konut ve iş yeri kiralayanlar vekiraya verenler, kira bedellerinin tahsilat ve ödemelerini bankalar ya da PTT üzerinden belgelendirmek durumunda olacak. Ayrıca, haftalık, günlük ya da benzeri kısa zamanlı konut kiralamalarına ilişkin yapılan tüm tahsilat ve ödemeler de bu teşvik zorunluluğu kapsamına girecek.

Yürürlükte olan tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında kiracıya herhangi bir ceza uygulanmıyordu. TBMM'de temmuz ayında kabul edilmiş olan Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la kiracıya da ceza kesilmesi mevzuata taşınmıştı.
 

Türkiye'nin diri fay hatları! MTA Malatya depremi sonrası diri fayları güncelledi

Nevşehir ve Tokat’ta 42 adet arsa ve arazi taksitle satılıyor!

Vatandaş 2024’ün ilk 9 ayında dakikada 13 milyon, günde 18,8 milyar TL vergi ödedi


Geri Dön